StoryEditorOCM
BaštinaOdlična manifestacija

Šibenska inicijativa pala na plodno tlo: Doznajte što donosi prva Noć tvrđava koja će biti održana koncem travnja

Piše Marija Lončar
20. travnja 2022. - 13:39

Svoju noć već godinama imaju kazalište, muzeji i knjige, a od ove godine dobit će ju i tvrđave! Krajem mjeseca, točnije 30. travnja u Hrvatskoj će se održati prva Noć tvrđava, manifestacija kojoj je cilj popularizacija i promocija fortifikacijske kulturne baštine. Inicijativu je pokrenula šibenska Tvrđava kulture, javna ustanova u kulturi koja upravlja gradskim fortifikacijskim objektima, a osim Šibenika, u Noć tvrđava uključit će se još četrdesetak hrvatskih te gradova iz susjedne Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

-Ideja je rođena u sklopu našeg europskog projekta Fortitude u kojemu su nam BiH i Crna Gora partneri, a namjera je da Noć tvrđava postane tradicionalna godišnja manifestacija. Možemo reći i festival tvrđava koji ima za cilj nizom programa različitog tipa promovirati našu bogatu fortifikacijsku baštinu – kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić vjerujući kako će se Noć tvrđava vremenom proširiti i na druge europske zemlje.

Šibensko izdanje Noći tvrđava počet će dan prije, 29. travnja kada će se na Tvrđavi svetog Mihovila održati i prvi koncert u ovogodišnjoj sezoni. Nastupit će Songkillersi te Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli. Ulaz je slobodan, a Šibenčani i njihovi gosti, podsjeća Barišić Baćelić, ulaznice mogu preuzeti na blagajni Kuće umjetnosti "Arsen". Prije koncerta na Tvrđavi, u 19 sati bit će organiziran i obilazak ovog spomenika kulture. Također, besplatno i uz stručno vodstvo.

Ulaz na tvrđave Barone i Sveti Mihovil bit će slobodan cijeli dan 30. travnja, kada se obilježava i sama Noć tvrđava, a namjera organizatora je, reći će Barišić Bačelić, skrenuti pozornost javnost na sadržaje koje fortifikacijski objekti i danju pružaju. Tako su na Tvrđavi Barone poseban program osmislili i djecu koja će moći uživati u predstavi Tri praščića, a najmlađima je namijenjena i radionica Moj novčić.

Također, u subotu, 30. travnja održat će se zanimljiva i poučna šetnja po šibenskim fortifikacijama. Riječ je zapravo o turističkoj ruti Čuvari Šibenika koju je Tvrđava kulture razvila zajedno sa županijskom Udrugom turističkih vodiča "Mihovil", a obilazak počinje u 10 sati na Tvrđavi Barone.

20. travanj 2024 06:23