StoryEditorOCM
BaštinaObišli smo gradilište

Na Tvrđavi sv. Ivana užurbano se radi: sadi se zelenilo, čisti teren, sve mora biti gotovo do 4. lipnja kada se tvrđava konačno otvara

Piše Toni Veljača
Snimila Nikša stipaničev/Cropix
9. travnja 2022. - 20:11

Tek nešto manje od dva mjeseca preostalo je do otvorenja Tvrđave svetog Ivana, treće, najveće kopnene utvrde u Šibeniku. Radovi su u završnoj fazi. Izmjenjuju se bageri, kamioni i dostavna vozila, čemu smo i sami svjedoci, s obzirom na to da nam iz redakcije, pogled puca na Tanaju. Tvrđava se šminka, a sve kako bi bila otvorena na vrijeme.

Objekt, koji površinom zauzima čak 18.000 četvornih metara, trebao bi svoja vrata otvoriti početkom lipnja. Datum koji su najavili gradski oci je 4. lipnja.

– Radovi idu prema predviđenom ritmu i planu – tvrdi nam Petar Mišura, pročelnik Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika.

– Napreduje sve prema planu. U tijeku su završni radovi, sadnja zelenila, čišćenje terena te unutrašnje opremanje objekta. Što se tiče namještaja, on još uvijek pristiže, jedan dio je montiran, a uskoro slijedi opremanje i preostalih objekata unutar tvrđave – istaknuo je Mišura.

Spremna za sezonu

Neupitno je da će Tvrđava svetog Ivana nadolazeće ljetne sezone biti prava atrakcija, i za Šibenčane i za turiste. Ostaje pitanje što je s pristupnim cestama.

– Za početak, do Tvrđave svetog Ivana bit će moguće doći iz smjera Tvrđave Barone. Ne možemo još uvijek započeti uređivanje tog pristupnog puta jer su radovi na tom dijelu još uvijek aktivni. Do otvorenja tvrđave, to će svakako biti realizirano – rekao je Mišura, ali i naglasio da je to tek prva faza uređenja pristupnih putova prema Tanaji. Ono što će uslijediti je gradnja parkinga te novog ulaza za autobuse.

– Uređenje parkinga je sljedeća faza. U sljedećih nekoliko godina radit će se još jedan odvojak za gospodarski ulaz koji sada nemamo, te ulaz za autobuse preko čvora Meterize, odnosno Stare kave. Također, u planu je i izgradnja šetnice s javnom rasvjetom oko same tvrđave, ali sve će to pričekati – kazao je Mišura.

Promjena stabala

U međuvremenu, došlo je do određenih izmjena, a tiču se zelenih površina. Procjena stručnjaka je bila da bi neke biljke mogle oštetiti kulturno dobro, zbog čega se od njihove sadnje u konačnici odustalo.

– Određeni dio zelenih površina morali smo promijeniti, a sve prema procjenama stručnjaka za hortikulturu. S obzirom na to da nemamo sustav navodnjavanja, zahtjev stručnjaka je bio da se posade stabla čije korijenje neće uzrokovati uništavanje bedema – zaključio je Mišura.

 

 

Cijene ulaznica

Cijena dnevne ulaznice (za odrasle) za Tvrđavu svetog Mihovila iznosi 30 kuna. Od 1. travnja cijena je 60 kuna. Što se tiče Tvrđave Barone, cijena dnevne ulaznice iznosi 20, odnosno 40 kuna. Cijena godišnje članarine za posjet tvrđavama iznosi 70 kuna. Hoće li otvorenjem Tvrđave svetog Ivana doći do poskupljenja, pitali smo ravnateljicu Tvrđave kulture Goranu Barišić Bačelić.

– Cijenu dnevne ulaznice za Tvrđavu svetog Ivana, kao i cijene godišnjih članarina još uvijek nismo definirali. Iako ćemo otvorenjem tvrđave, možemo reći, dobiti i nove sadržaje, to ne znači nužno da će doći i do poskupljenja ulaznica. Možda će doći do promjene modela naplaćivanja, ali sve ćemo definirati vrlo brzo, do 1. svibnja sigurno – rekla je Barišić Bačelić.

 

Nepovratni europski milijuni

Za projekt revitalizacije Tvrđave svetog Ivana, Grad Šibenik je iz europske blagajne dobio nepovratno 41 milijun kuna.

– Ukupna vrijednost projekta u sklopu kojeg će biti, između ostaloga, i edukativni kampus te razne kulturne, gastronomske i tehnološke atrakcije je 68 milijuna kuna. Na tvrđavi smo imali dodatne radove, koji su realizirani prema konzervatorskim smjernicama. Posao nakon otvorenja tvrđave nije gotov, slijedi izgradnja pristupnih putova, javne rasvjete i sličnog – potvrdio je Mišura.

07. lipanj 2024 00:43