StoryEditorOCM
Baštinadrvene stepenice i eskalator

Korak bliže revitalizaciji Dvostrukog bedema u Docu; Evo što će se raditi u nekadašnjem šibenskom Putu spasa

Piše Šibenski.hr
6. ožujka 2023. - 13:47
Dvostruki gradski bedemi dugi 200 metara sagrađeni u prvoj polovici 15 st. spajaju tvrđavu Svetog Mihovila s obalom i morem. Planirana je obnova s drvenim stubištem i pomičnim stepenicama unutar bedema.  Nikša Stipaničev/Cropix

Prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija, Grad Šibenik je osvajao novac za Kuću umjetnosti Arsen, Gradsku vijećnicu i zapadni Dolački bedem. Sad je po na red došao Dvostruki bedem za kojeg je, uz pomoć Konzervatorskog odjela, iz državnog proračuna Gradu Šibeniku osigurano 63.043,33 eura.

Revitalizacija nekadašnjeg Puta spasa predviđa kombinaciju drvenih stepenica i eskalatora te korištenje postojećih kamenih stuba kako bi se svladala visinska razlika. Eskalator će biti sagrađen u jednom smjeru te će biti podijeljen u dva dijela. Između ta dva djela realizirat će se terasom natkrivena galerija, a u podnožju tvrđave će se sagraditi prostor „agore“, koji će nositi naziv „Pozdrav moru“.

Inovativan način korištenja Dvostrukog bedema dovest će do revitalizacije susjednih ulica i uličica, a manje površine koje se ovim rješenjem predviđaju unutar dvostrukog bedema moći će se po potrebi koristiti za različite kulturne ili edukacijske aktivnosti. Rješenje obuhvaća i otvaranje postojećih vrata unutar bedema koje će biti komunikacijske točke s okolnim ulicama i trgovima. Projekt Dvostrukog bedema osmišljen je tako da oživi Dolac i Kvartir te će ga vratiti na korištenje svim građanima.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Za Dvostruki bedem imamo idejno rješenje koje je, za razliku od starog, prvotnog rješenja, na javnom predstavljanju dobilo nepodijeljeno pozitivno mišljenje struke i javnosti. Sad smo u fazi izrade trodimenzionalne geodetske podloge i istraživanja strukture zida te čvrstoće ili granulometrijske analize žbuke. Geotehničku prospekciju, odnosno geofizička istraživanja smo upravo završili, a kroz travanj će započeti arheološka istraživanja i čišćenje dijela nasipa između bedema. Sve ovo je nužno kako bi na najkvalitetnijim temeljima izradili idejni projekt, tj. kako bi u projektiranju imali što manje nepoznanica- kazao je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Novo idejno rješenje revitalizacije Dvostrukog bedema u Docu, tzv. Puta spasa, djelo je šibenskog arhitekta s milanskom adresom, Davora Popovića. Grad Šibenik prihvatio je projekt koji čuva izvornost građevine iz 15. stoljeća, ali dodaje nove moderne elemente usklađene s konzervatorskim smjernicama.

18. travanj 2024 01:02