StoryEditorOCM
BaštinaČuvari baštine

Društvo "Juraj Dalmatinac" već 12 godina promiče i obnavlja šibenske kulturne spomenike

Piše Šibesnki.hr
10. ožujka 2024. - 15:16

Društvo prijatelja šibenske baštine, koje nosi ime jednoga od graditelja katedrale, "Juraj Dalmatinac" punih 12 godina promiče i štiti vrijednu ostavštinu Krešimirova grada, javlja HRT. Nesebično sudjeluju u obnovi njegove povijesne jezgre, organiziraju stručna predavanja, a svake godine otisnu i godišnjak, u kojem donose pregled učinjenoga.

Koliko je godina šibenskoga društva za očuvanje baštine, toliko je i časopisa Juraj - godišnjeg izdanja o stručnim spoznajama o baštini i povijesti grada ili osobama koje su zadužile Šibenik.  

image

Promocija 12. broja godišnjaka "Juraj"

/Društvo Juraj Dalmatinac

- Časopis nije strogo znanstveni već je namjera bila popularizirati znanost među običnim čitateljima sugrađanima našim, a ne samo sa stručnom javnošću, pojasnila je Jolanda Krnić Zmijanović, članica uredništva časopisa "Juraj".

- Društvo je od samog svog početka se bavilo obnovom i revitalizacijom šibenske baštine, ali je i prezentiralo šibenskog naslijeđe kroz predavanja ciklus predavanja Šibenska kulturna baština, nadovezao se Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Priredili više od 70 predavanja

Priredili su više od 70 predavanja, a u posljednjem je broju sabrano šest - održanih lani. Uz ostalo i članak o malo poznatom životu Ester Mazzoleni, po rođenju Šibenčanke, operne zvijezde svjetskoga glasa, čije je obiteljsko ime dio šibenske kazališne prošlosti.

image

Promocija 12. broja godišnjaka "Juraj"

/Društvo Juraj Dalmatinac

- Ne znamo da je zapravo bila malo tremaroš savladala bi je panika pred nastup, ali glas je uvijek zvučao savršeno. S tri godine je progutala cvrčka, zapravo razvila je taj nekakav glazbeni dar, glazbeni dar je bio prisutan u obitelji, objasnila je Antonija Slamić, profesorica talijanskog i francuskog jezika.

Uz autorske priloge godišnjak donosi i pregled aktivnosti udruženja na zaštiti i promociji spomeničkog nasljeđa, primjerice vrlo uspješne obnove arhitektonskih detalja.

- U zadnjih nekoliko godina mi smo obnovili preko 20 portala a ove godine smo započeli i sa obnovom vratnica tako da zaokružimo jednu cjelinu - izjavio je Grubić za HRT.

Obnavljaju i srednjovjekovnu fortifikaciju nadomak šibenske katedrale - kulu Tambača, a već osam godina izrađuju digitalnu mapu grada, odnosno provode cjelovita arhitektonska i geodetska snimanja zaštićene povijesne jezgre.  

image


Na fotografiji: Nikola Grubic predsjednik Drustva Juraj Dalmatinac.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

obnova portaa u staroj gradskoj jezgri

Društvo Juraj Dalmatinac/
image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
02. svibanj 2024 03:28