StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Novica Ljubičić je doktor svih struja HDZ-a, zna on dobro tko je nula, a tko faza

Piše Zdravko Pilić
19. svibnja 2024. - 09:04

Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika naumio je održati jednodnevnu turističku manifestaciju Pidoća i Debit se vole u Parku Roberta Visianija, u popularnom šibenskom Đardinu. Trebalo je to biti gotova stvar, s obzirom da je Dino ‘gradski‘ čovik, odnosno direktor gradske TZ, a gradski je i park, kao što je i ‘gradski‘ direktor Zelenog grada, Novica Ljubičić, koji tim šibenskim parkom upravlja. No, nije baš tako ispalo. Jer, kad su u gradskoj upravi pitali Novicu za mišljenje, on je kazao kako je on - protiv toga. Sve su te manifestacije divne, krasne i bajne, ali na kraju se sve Novicu od glavu razbiju. Uništi se cvijeće, izgazaju se prskalice, a nakon lude zabave i izvrsne promidžbe grada i njegovog turizma, račun se na koncu ispostavi – njemu. Od kojeg u ponedjeljak, nakon feštarskog vikenda svi očekuju da u gradskom perivoju u centru grada opet ‘cvjeta cvijeće‘ od dva metra. Kao da preko vikenda ništa nije bilo! A to ne ide baš tako. Ukratko, Novičina je poruka bila – radite vi šta oćete, vi ste gazde, ali nemojte mene prozivat da je park neuradan. Jedva se do lita oporavi od Adventa u dvanaestom mjesecu – a Adventura je isto krenula stidljivo, sedam dana, petnaeset dana, pa onda cili misec raspašoja - taman ruže stignu narasti na mjestu na kojem inače stoji ‘stejdž‘ od ‘Adventure‘, a vi bi već krenuli u novi ‘prndec‘.

Zvao za natječaj

I sve to stoji, nije da nije, ima direktor od Zelenog grada pravo, kad se stvari pogledaju iz njegovog kuta, točno je to tako, no teško se oteti dojmu da je Dino pitao za park prije recimo, mjesec dana, da bi odgovor bio - potpuno drugačiji. Da je pitao recimo 14. četvrtog, da bi odgovor bio – Ko ti brani? Doduše, ne brani on njemu ni sada, ali kad su ga iz grada već pitali, on je rekao svoje mišljenje. Šta se u međuvremenu dogodilo? Puno toga! U međuvremenu su se dogodili izbori, na kojima je Novica, koji je već bio na unutarstranačkoj ‘listi za odstrel‘, u međuvremenu avancirao. Jer, točno na dan na koji je imenovan glavnim HDZ-oviom koordinatorom za izbore u Devetoj izbornoj jedinjici a bilo je to 14. trećeg – ili bolje reći jutro, u kojem je njegovo imenovanje odjeknulo poput bombe – Novica je već u rano popodne, nešto prije 15 sati, zvao u novine da vidi može li natječaj za direktora ‘Zelenog grada‘ ići odmah sutra. Ili još bolje – jučer. Jer, znao je da je time što ga je Malenica imenovao koordinatorom izvukao ‘bingo‘ – pa tko bi se u HDZ-u, u ovih mjesec dana usudio ne (re)izabrati za direktora glavnog koordinatora za cijelu izbornbu jedinicu i time sabotirati stranku na izborima. No, bez obzira što je on ‘urtao‘ na sve načine da cijelu stvar riješi barem u petak prije izbora, pripremio i Nadzorni odbor, njegovi su moćni oponenti unutar (iste) stranke i Krešimirovog doma ipak uspjeli da mu zagorče onaj zadnji tjedan života prije izbora. Čitava je Hrvatska čekala srijedu, da vidi kako je tko prošao, a Novica je čekao još dva dana više. Čekao je petak, na kojem je skupština trebala potvrditi odluku Nadzornog odbora, da se Novica Ljubičić amenuje na nove četiri godine na čelu ‘Zelenog grada‘. Neupućeni su mislili da je to samo formalnost, ali da je bila formalnost, mogla se ona riješiti i tjedan dana prije.

Nietzsche iz Laškovice

Što te ne ubije, to te ojača – slavna je izreka koju jedni pripisuju Friedrichu Nietzscheu, a neki drugi nekom drugom slavnom filozofu, iako su u HDZ-u skloniji onom rupsko – laškovičkom – Kako si se zajmija, nako će ti se i vratit. Pa sad Novica vraća. I pokazuje svima da nije (p)ostao direktor njihovom zaslugom, nego u usprkos njima, pa se sad – inati. I to ulagano. Baš onako kako su i oni s njime. Dino Karađole mu je za to idealna meta. U stranci, u HDZ-u, nije bitan, pa se kofrčenjem s njim nećeš zamjeriti ni jednoj bitnoj struji – a Novica je tu doktor elektro – tehnike, zna on di je nula, a di faza – a opet je dovoljno vidljiv da se svima pošalje poruka da se s Novom ubuduće neće moći kako vi budete htjeli, nego samo onako kako on bude htio. Ako bude htio. U novom su se miješanju karata briškule opet posložile u njegovim rukama, a on je pokazao da zna iskoristiti i – lišinu. Tuče on i na treća kralja, a kamoli se neće odazvati - ministru. Koji je trajao točno onoliko koliko je njeu trebao! Do izbora!

30. svibanj 2024 14:52