StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

HDZ naručio ispitivanje javnog mnijenja: građani će se u anketi moći izjasniti o Buriću, Mileti, Zekanoviću...

Piše Zdravko Pilić
9. veljače 2024. - 16:30

Izbori su pred vratima. HDZ je, kako saznajemo iz dobro informiranih izvora, od jedne specijalizirane domaće agencije, naručio ispitivanje javnog mnijenja, odnosno anketu o tome kako tko od njegovih članova – i potencijalnih kandidata – stoje kod birača. Odnosno, kakav im je ugled u biračkom tijelu, pred predstojeće parlamentarne izbore.

Prema onom što se dalo saznati, u anketi će građanima biti ponuđeno da se izjasne o Željku Buriću, aktualnom šibenskom gradonačelniku, njegovom zamjeniku Danijelu Mileti, Sanji Jakelić, bivšoj ravnateljici šibenske Opće bolnice, Branki Juričev Martinčev, bivšoj gradonačelnici Vodica i aktulnoj saborskoj zastupnici, Pašku Rakiću, predsjedniku Gradskog odbora šibenskog HDZ-a, Ivanu Malenici, aktualnom ministru pravosuđa, i Hrvoju Zekanoviću, aktualnom saborskom zastupniku, koji - što ne treba zaboraviti - drži većinu HDZ-u i u Saboru i u gradu Šibeniku.

Uzbuna među HDZ-ovcima

Naravno, HDZ – ovci su naručili i ispitivanje kako među biračima stoje njihovi eventualni protukandidati, među kojima su kao najpotentnije uvrstili aktualnog župana Marka Jelića, dožupanicu Iris Ukić Kotarac, saborskog zastupnika socijaldemokrata Franka Vidovića i Petra Baranovića, koji se u medijskom prostoru nameće kao novo, vidljivo lice, kroz Savjet šibenskog SDP-a.

Naravno da je ova informacija, koja se užežin izbora, ovih dana proširila HDZ-ovim kanalima, izazvala ogroman interes članova. Jer, sama činjenica da se netko našao na ovoj anketi znak je unutastranačke važnosti i prestiža. U stilu - ‘Stranka te prati i ima velike planove s tobom!‘ Drugim riječima, oni koji se nađu u anketi imaju velike šanse da u konačnici, ovisno o rezultatima i završe na izbornoj listi. Jer, parlamentarni izbori su praktično već sutar, s obzirom da se očekuje da će raspuštanje Sabora biti do kraja ožujka, a novi izbori najvjerojatnije već u svibnju.

U tom je smislu, i već na prvi pogled iznenađenje što među kandidatima koje HDZ Šibensko – kninske županije testira nema nikog iz Knina, što je dosad bilo manje-više uobičajeno. Iz Drniša je samo jedan kandidat, Tomislav Dželalija, aktualni predsjednik Gradskog vijeća, i sin bivšeg saborskog zastupnika i gradonačelnika Drniša, Ante Dželalije. A nema, primjerice, aktualnog drniškog gradonačelnika i saborskog zastupnika, Josipa Begonje, što je također iznenađenje. Znači li to da stranka – ili oni koji kroje liste – na njega ne računaju, nego da su dali prednost Dželaliji?

Kampanja upravo počinje

Nema ni Anite Aužine, predsjednice zajednice žena Katarine Zrinski, koja također ima velike ambicije, i vrlo je agilna u svojim aktivnostima, što se vidi i po čestim objavama na društvenim mrežama. Stoga bi se Željko Burić, koji je osim što je gradonačelnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a mogao suočiti s negodovanjem kako je premalo žena ponuđeno u anketi i kako to ne bi valjalo ponoviti na izbornim listama. Svatko će tu pokušati iskoristiti svoje pozicije kako bi se pozicionirao što bolje. Ne samo na listi, nego i unutarstranački. U sadašnjem, ili nekom budućem dijeljenju karata, koje bi moglo uslijediti vrlo skoro. Nakon ovih izbora, slijede izbori za EU parlament, a onda dogodine i lokalni.

Slično je i u HDZ-ovoj oporbi. Franko Vidović, aktualni saborski zastupnik Socijaldemokrata, također je pojačao svoje aktivnosti na društvenim mrežama, na kojima se izjašnjava poovodom svakog pitanja. I nudi kao rješenje. Lokalno i nacionalno. Bio to most preko šibenskog kanala, ili izbor suca Turudića za glavnog državno g odvjetnika. SDP i Petar Baranović isto tako pokušavaju kapitalizirati svoju potporu mještanima Sitnog Donjeg i nezadovoljstvo Raslinjana i Zatonjana radovima na šibenskom mostu, kao i dijela Kaprijana trajektnim pristaništem, no tek treba vidjeti koliko će u tome imati uspjeha. To su aktivističke priče, koje se ne daju upregnuti u stranačka kola, ma koliko takve mogućnosti na prvi pogled nekima zgledale zavodljivo. U svakom slučaju, bit će zanimljivo. Zimski san je prošao. Kampanja upravo počinje!

27. travanj 2024 14:40