StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoSamo daj novaca

Granice se zatvorile, a opet ima svega. Mi se još i udebljali!

Piše Zdravko Pilić
14. travnja 2020. - 08:22

 

 

 

Eto, gdje su sad oni koji su tvrdili kako ćemo, kad se zatvore granice, za petnaest dana, krepat od gladi. Jer mi ništa ne proizvodimo. Sve uvozimo! A ono sve skroz obratno od toga. Granice se zatvorile, a opet ima svega. Dućani su puni. Kao da nije korona. Samo daj novaca! Dapače, glad i nestašica voća i povrća prijeti onima koje su nam godinama svi- barem što se izvoza tiče- isticali za uzor. Njemačkoj! Ma je li moguće? Je, nego šta je! Dosta je pogledati naslove: ‘Njemačka bi mogla ostati bez voća i povrća!’ A ako ga i bude, bit će skuplje. Ponuda voća i povrća u njemačkim trgovinama će se smanjiti, što će sa sobom donijeti i povećanje cijena, izjavio je predsjednik Njemačkog saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied. Njemačka ne može bez stranih radnika, bez sezonaca. Na poljima ih je godišnje čak 300.000, najviše iz istočnoeuropskih zemalja poput Rumunjske, Bugarske i Poljske. Proteklih godina u berbi šparoga i jagoda u Njemačku su išli i sezonci iz Hrvatske. Njemačka ministrica poljoprivrede vodi s tamošnjim Božinovićem razgovore da se sezoncima, unatoč strahu od širenja epidemije ipak dopusti dolazak u zemlju.

I tamo Todorići

Dakle, i veliki Nijemci moraju, isto kao i mi, malo ‘relaksirati’ mjere. Naći balans između zaštite zdravlja i osiguravanja ‘lanca opskrbe’ građana. Velika je Njemačka samodostatna u cijelom nizu osnovnih namirnica, ali nije u voću i povrću- s domaćom proizvodnjom ne zadovoljava niti 40 posto vlastitih potreba. Sve ostalo uvozi. Kao i mala Hrvatska! Valjda je i njihove poljoprivrednike ‘spizdio’ famozni ‘uvozni lobi’. I njihovi Todorići - Lidl i Kaufland, Schwarz Grupa?! Ma, manite teorije zavjere. To je samo dokaz da nitko u ovom svijetu, pa čak ni najbogatiji, nije dovoljan sam sebi. Nitko nije otok. Svi uvoze. Posebno ono što je bolje i(li) jeftinije. I svi danas imaju iste probleme. I oni koji proizvode, i oni koji ne proizvode ‘ništa’, nego prodaju samo sunce i more, poput nas. Što ćemo ako nam ne daj Bože kihne turistička sezona, plašili su nas do jučer ‘katastrofičari’ koji su dan- noć tamburali o tome kako nam je udio turizma od 20-ak posto u našem BDP-u prevelik. Da što ćemo? Isto što i Nijemci sa svojim Volkswagenima, luksuznim BMW-ovima, Mercedesima i Audijima sada kada zbog zatvorenih granica nitko ni u Europi ni SAD - u ne putuje nigdje, a novi auto mu je zadnji na listi prioriteta. I oni bi - trenutno - voljeli da im automobilska industrija ima manji udio u BDP-u. I da su automobilske kompanije manje ulagale u istraživanje i razvoj, a puno više farmaceutske kompanije- samo 5,7 posto prihoda, po podacima iz 2017. Nego su išle njemačkim eurima kupovati posrnule američke divove, kao ‘Bayer’ zloglasni ‘Monsanto’. Da je tih 66 milijardi dolara uložio u svoje, ‘domaće stručnjake’ mogao je u ove dvije godine već izumiti lijek za koronu. Ima i kod njih, kao i kod nas, onih koji misle da bi nas spasila ‘Pliva’ da je nismo prodali ili Imunološki zavod, ako ga ponovno pokrenemo. Izumili bi cjepivo!

Soli u glavi

Jer, ti koji misle da hranu jedu samo oni koji je proizvode, oni misle da će i cjepivo imati samo oni koji ga proizvedu, jer će ga proizvesti samo za sebe! Oni misle da su kapitalisti ne samo ‘sebični, uskogrudni i zli’, nego i ‘kratke pameti’, kao što su to i oni sami. Zamislite to, uložit će milijune, moći zaraditi milijarde, a držat će lijek samo za sebe. Kako da ne! Naravno da će ga prodavati. I to ne skupo, da bude dostupan svima. A kako će narudžbe biti ne milijunske, nego milijarderske, zaraza je pandemijska, takva će biti i zarada- bilijunska. Mogao bi to biti najveći posao u povijesti čovječanstva, vrijedan u najmanju ruku Nobelove nagrade. Jednu od njih mogli bi dati i onima koji ovih dana internetom šire video jedne gospođe za koju, s otkrićem iz Perua, da je lijek ‘protiv koronu’ onaj kojeg svi imamo u kući - morska sol. - ‘ Uzme se jedna mala kafena kašičica, i s te iste kašičice tri do četiri puta lizne, koliko ostane na jeziku, promuljaš sa što manje tople vode, da bi se što prije PH vrijednost organizma promijenila, a onda ta sol stvara sluz u nosu i plućima, što ne dozvoljava širenje virusa, i po automatizmu ga ubija’. Po tome ispada da bi se mogli obogatiti i mi u Šibeniku, sad kad ponovno otvorimo Male i Velike soline u Zablaću! Ali, džabe solane - bitnija je sol u glavi! Iako ovi ‘s kašičicama’ misle da je sve trik, zajeb i prevara. Do jučer su to tvrdili i za koronu!

20. travanj 2024 10:43