StoryEditorOCM
FotogalerijaOdržan 14.Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku više od 180 gostiju i 120 izlagača iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja(FOTO)

10. rujna 2018. - 10:24

Ovog vikenda, od 7. do 9. rujna, Šibenik je ponovno otplovio u srednji vijek, jer se u njemu već 14. put za redom odigrava Srednjovjekovni sajam.

Šibenske ulice, skale, kale i bute postaju velika pozornica kojom defiliraju tradicijske vojne postrojbe, vitezovi i njihovi paževi, dvorske dame u krinolinama, ali i fratri – hodočasnici, križari i gubavci... Svi se oni, kako je kazala Vlasta Mesić, iz Udruženja obrtnika grada Šibenika, okupljaju kako bi oživjeli tradicijske šibenske sajmove koji su se u srednjovjekovnoj šibenskoj komuni održavali kao važan dio gospodarskih aktivnosti.

Sajam je krenuo nastupom skupine Ujedinjena plemana, nastavio se defileom Šibenske gradske straže ulicama, praćen dječjom stražom i malim plemkinjama, da bi točno u podne cijeli grad razbudio počasni plotun iz topova na rivi. Sinoće se, pak, vodila pomorska bitka i Šibenik je obranjen.

Direktor Ureda TZ grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako je Srednjovjekovni sajam jedna od najdugovječnijih manifestacija, koju će i ove godine posjetiti najveći broj od deset tisuća gostiju koliko ih trenutno boravi u Šibeniku.

Na sajmu sudjeluje više od 180 pozvanih gostiju, te više od 120 izlagača, obrtnika iz cijele Hrvatske, koji na štandovima duž šibenskih trgova predstavljaju i nude svoje proizvode.

 

13. lipanj 2024 03:56