StoryEditorOCM

devastacije obaleTri slučaja ‘osvajanja‘ pomorskog dobra: objekt 24 godine čeka rušenje pa djeca hodaju uz magistralu, betonski radovi vikendom i šetnica bez dozvole

Piše Sandra Barčot
15. ožujka 2021. - 08:00

Nekako s proljeća krenu u "osvajanje" naše obale razni građevinski "poduzetnici", koji smatraju kako je betoniranje mrkinte i mora nešto sasvim civilizirano, napredno, moderno i prihvatljivo. No srećom još uvijek ima društveno osviještenih građana koji takve ilegalne "rabote" prijavljuju, premda je sve manje i manje obalnog pojasa koji nije devastiran.

Pa smo i mi, kao i odgovorne institucije, dobili prijave za tri devastacije, dvije "friške" te jednu zastarjelu budući da objekt koji se sada, s prvim zrakama proljetnog sunca, širi, diže se novi kat, ima rješenje o rušenju iz 1997. godine.

I ne samo da u ovih 24 godine nije srušena prizemnica tik uz more, nego na njoj "raste" novi kat...

Idemo redom...

Općina Dugi Rat, Bajnice, predio Podbanje, lokacija je ilegalnog objekta koji je šetnicu plažom "presjekao" popola.

image
Ilegalni objekt Romea Tomaša u Bajnicama presjekao je plažu
Privatni album
Privatni album

– A kako nemamo pločnik uz državnu cestu, našu Jadransku magistralu, djeca koja idu u školu do autobusne stanice, ispod pothodnika, nastave pješke preko plaže nekih 300-400 metara i tako izbjegnu opasni promet. No, kada zapuše jugo, morski valovi prekriju taj put, a kako je ilegalni objekt izgrađen na pomorskom dobru, više prolaza za školarce, kao i za sve mještane, jednostavno nema, pa se djeca opet penju na cestu, gdje uz ogradu prolaze do stanice. I nitko ne reagira na ovu devastaciju. Sve institucije peru ruke, pa smo se mi građani organizirali, pisali svima, ministarstvima, inspekcijama, pučkoj pravobraniteljici... Svima – govori nam Ivan Rakuljić u ime mještana koji su svojim potpisima odavno tražili rušenje ugostiteljskog objekta, koji nema nikakve dozvole i "kočoperi" se na pomorskom dobru, vlasništvu svih nas!

Trideset zapisnika komunalnog redara

I premda pravomoćno rješenje o uklanjanju prizemnice na plaži, investitora Romea Tomaša iz Bajnica, nosi datum od 16. rujna 1997., taj objekt nije srušen ni uklonjen, ni u novom stoljeću!

– Ni brojne požurnice nisu urodile plodom prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja – Uprave za inspekcijske poslove. A ni to što je komunalni redar Općine Dugi Rat napisao više od 30 zapisnika nije pomaklo ništa naprijed. Pa smo sve prijavili i na županijsku aplikaciju "Pomorsko je dobro", jer ilegalni investitor kaže kako ima županijsku koncesiju, što nije istina. Sada je na sjednici Općinskog vijeća, od 11 prisutnih vijećnika, njih devet bilo protiv da taj ilegalni plažni objekt uđe u Urbanistički plan uređenja Dugog Rata. Jedan vijećnik je bio suzdržan, a sam Tomaš, ujedno i općinski vijećnik, bio je za to da se njegov objekt papirnato legalizira – kazuje nam dalje Rakuljić, vidno razočaran hrvatskim institucijama koje ne štite građane, već po ovome – ilegalce!

Stoga smo upitali Stipu Čogelju, pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, čija je aplikacija "Pomorsko je dobro" zasuta prijavama građana zbog devastacije naše prekrasne obale, što se radi u ovom konkretnom slučaju.

– Prijavu za ovaj slučaj zaprimili smo i mi, putem online prijava devastacija na pomorskom dobru na stranici UO-a za turizam i pomorstvo 11. veljače 2021. godine i automatski je proslijeđena svim nadležnim inspekcijama. Koncesija kojoj je davatelj Splitsko-dalmatinska županija ne postoji na predmetnom području. Ističemo kako na tom području nije utvrđena granica pomorskog dobra niti je kroz nedavno usvojeni Urbanistički plan uređenja predmetnog područja predviđena gradnja objekta na spomenutoj mikrolokaciji. Ukoliko je dodijeljeno koncesijsko odobrenje, isto dodjeljuje Općina Dugi Rat – naglašava Čogelja, te nastavlja:

– Prema našem saznanju izdano je Rješenje za uklanjanje te smatramo kako bi Općina Dugi Rat trebala, sukladno odredbama Zakona o državnom inspektoratu, od Državnog inspektorata zatražiti preuzimanje izvršenja rješenja o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta.

Rječite fotografije

Istoj aplikaciji prijavljene su još dvije gradnje na pomorskom dobru – jedna ispred "Apartmana Medena" u Segetu, čiji je vlasnik grupacija tvrtki Danka Končara, a gdje se betonski radovi uvijek provode – vikendom! Na temelju pristiglih fotografija Čogelja komentira:

image
Ispred 'Apartmana Medena' terasa i dio štekata definitivno jesu na pomorskom dobru
Privatni album

– Na dijelu k.o. Seget Donji, predio ispred "Apartmana Medena", društvo "Apartmani Medena" d.d. pokrenulo je inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda u svrhu dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Predmetna inicijativa je u postupku prikupljanja svih relevantnih informacija te će, ako budu ispunjeni svi uvjeti, biti donesena odluka o namjeri davanja koncesije kojom će se pokrenuti postupak prikupljanja ponuda. Svakako, u predmetnoj inicijativi nije navedena izgradnja novih objekata, a prema fotografijama spomenuti trebaju imati valjan akt za građenje. Prijavu ćemo svakako poslati nadležnim inspekcijskim službama. Prema zaprimljenim fotografijama nije sigurno da se sam objekt nalazi u pomorskom dobru, no terasa i dio štekata definitivno jest.

Druga prijava odnosi se na južni dio županije, u općini Gradac, u mjestu Podaca. Tamo se gradi šetalište duž velikog dijela obale, a prema saznanjima građana, bez ikakvih dozvola. A kada se radi o zaštiti našeg mora, građani srećom odmah reagiraju i prijavljuju, što nam potvrđuje i županijski pročelnik.

– Prijava je zaprimljena putem online prijava 21. veljače 2021. godine. Općina Gradac očitovala se da izvodi radove na izgradnji pješačke staze-šetnice u naselju Podaca, koja je predviđena Planom upravljanja pomorskim dobrom Općine Gradac za 2021. godinu, te za istu nije potrebna građevinska dozvola kao ni glavni projekt sukladno članku 2. stavku 1. točka 5. Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima. Radovi se izvode sukladno Idejnom rješenju broj 23/20 koji je izradila ovlaštena arhitektica Nina Kovačević. Istaknuli su da se šetnica radi i zbog sigurnosti pješaka s obzirom na to da je to jedini dio na Makarskoj rivijeri na kojem se pješaci moraju kretati Magistralom – pojašnjava Stipe Čogelja kako se u ovom slučaju ipak radi – po zakonu!

image
Šetnica u općini Gradac radi se i zbog sigurnosti pješaka, koji se na tom mjestu moraju kretati Magistralom
Privatni album
18. travanj 2024 08:30