StoryEditorOCM

DIREKTNO S KOĆEŠibenska bolnica planira suradnju s lokalnim ribarima: pacijenti će za ručak imati frišku ribu!

Piše Toni Veljača/Šibenski.hr
1. veljače 2024. - 09:59

Pacijentima Opće bolnice Šibensko-kninske županije uskoro bi se za ručak mogla servirati riba ulovljena u šibenskom arhipelagu. Ideja o suradnji lokalnih ribara i šibenske bolnice krenula je od Ante Skelina, predsjednika Lokalne akcijske grupe za razvoj ribarstva (FLAG) „Lanterna” – udruge čiji je cilj unaprijediti sektore ribarstva i marikulture te povećati kvalitetu života u lokalnoj ribarskoj zajednici.

A kako povećati kvalitetu života, barem jednim dijelom, nego zdravom prehranom. Tom mišlju, kazuje nam Skelin, između ostaloga vodila se „Lanterna”, i malo – pomalo, došla do ideje od koje bi, ako se realizira, a vjerujemo da hoće – profitirali i ribari i pacijenti.

- Naš prijedlog je sljedeći: bolnici bi sredstvima koja su nam na raspolaganju kompletno obnovili kuhinju uz uvjet da oni pojačaju riblje obroke, odnosno da ribu kupuju od naših, lokalnih ribara – kazuje nam Skelin.

Prijedlog su u šibenskoj bolnici objeručke prihvatili. Kako i ne bi. S jedne strane pruža im se mogućnost da se obnovi kuhinja stara 20 i kusur godina, a s druge bi se pacijentima u baš toj, obnovljenoj kuhinji, pripremali još kvalitetniji obroci od provjerenih, svježih namirnica. Na prvu, djeluje nam kao „win-win” kombinacija.

image

Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB Šibenik 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Imali smo sastanak, obavili razgovor i što je bitno za naglasiti: obje strane pokazale su volju za suradnjom. Još je sve u fazi ideje, postoji tu i nekoliko prepreka jer smo obveznici javne nabave, ali vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti suradnju – kazao nam je ravnatelj šibenske bolnice, Kristijan Stipaničev.

Trenutno se pacijentima šibenske bolnice poslužuje jedan do dva riblja obroka tjedno. Petkom je, kazuje Stipaničev, uvijek riba na meniju.

- Riba je, znate i sami, nutritivno zdravija od većine drugih namirnica pa je i nama u interesu povećati broj ribljih obroka. Još neke detalje moramo razraditi, poput količine, vrste ribe – o tim nekim specifičnostima još razgovaramo – ističe Stipaničev.

Dodajmo kako su preliminarni troškovi već napravljeni. U obnovu kuhinje trebalo bi uložiti od 120 do 150 tisuća eura. Prostorno je, potvrdio nam je ravnatelj, kuhinja u redu, međutim najveći problem su električni uređaji čiji su kvarovi sve učestaliji.

- Troškovnik još uvijek nije napravljen, a mišljenja sam da je ovo dobra prilika za obnovu kuhinje i to bespovratnim sredstvima – zaključio je ravnatelj šibenske bolnice.

image

Ilustracija

Tonci Plazibat/Cropix
28. travanj 2024 22:58