StoryEditorOCM

dugotrajni pregovoriRuža Tomašić izborila 12 mjeseci naknade ribarima u slučaju privremene obustave ribolova

Piše OM
25. veljače 2021. - 10:35

U ponedjeljak 22. veljače Odbor za ribarstvo (PECH) usvojio je privremeni sporazum postignut između Europskog parlamenta i Vijeća o tome kako će države članice moći trošiti sredstva namijenjena ribarstvu i akvakulturi za razdoblje 2021. - 2027. godine - EMFF fond – Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, izvijestila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić.

- EMFF za razdoblje 2021. - 2027. iznosi 6,1 milijardu EUR (6,108 milijardi EUR u trenutnim cijenama). Za upravljanje ribarstvom, akvakulturom i ribolovnom flotom bit će dodijeljeno 5,3 milijarde EUR, dok će preostali iznos pokrivati ​​mjere kao što su kontrola, znanstveno savjetovanje, obavještavanja tržišta, pomorskog nadzora i sigurnosti.

U slučaju privremene obustave ribolova, ribarima se može odobriti naknada za razdoblje od najviše 12 mjeseci po plovilu ili po ribaru tijekom programskog razdoblja, što je ujedno i najvažnija stavka za naše ribare. Europska komisija predlagala je maksimalno 6 mjeseci, kako je bilo i u prethodnom razdoblju - kaže Tomašić.

U svojstvu izvjestiteljice u sjeni i nakon dugotrajnih pregovaranja Ruža Tomašić uspjela se izboriti za 12 mjeseci, odnosno za dvostruko povećanje.

Države članice morat će uzeti u obzir specifične potrebe malog obalnog ribolova, uključujući pojednostavljivanje administrativnih zahtjeva.

Sektori ribarstva i akvakulture trebaju podršku više nego ikad prije za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima poput Covid-19, te za provedbu ambicioznih politika kao što je EU Zeleni plan.

20. travanj 2024 07:42