StoryEditorOCM

IZLOŽBA na HvaruRibarski alat i tehnike ribolova iz razdoblja antike bit će predstavljeni u Vrboskoj, posjetitelji će se upoznati i s mitologijom vezanom uz more

Piše Mirko Crnčević
13. srpnja 2021. - 09:31
U Ribarskom muzeju Vrboska posjetitelje čeka izložba 'Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar'Ribarski muzej Vrboska

U Ribarskom muzeju u Vrboskoj večeras će u 20.30 svečano biti otvorena izložba pod naslovom "Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar", čija je autorica Dušanka Romanović.

Publici će biti prikazani ribarski alat i tehnike ribolova korišteni u razdoblju antike, a koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba - štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i drugo.

– Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnog života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani. Posjetitelji će se također upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more, te s gospodarskom djelatnošću i proizvodima kao što su ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija... – navodi Duje Dorotka, kustos Muzeja u hvarskoj Maloj Veneciji.

Prigodom otvaranja izložbe, koja će se moći razgledati do 11. kolovoza, bit će održano i prigodno predavanje autorice izložbe, više kustosice Romanović, a gostovanje u Ribarskom muzeju rezultat je suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Muzeja općine Jelsa, u čijem sastavu djeluje institucija u Vrboskoj.

Nakon otvorenja u vrbovačkoj luci biti će upriličen Ples jedara u organizaciji udruge "Lantina" i Turističke zajednice mjesta Vrboska.

- Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu, koja je funkcionirala u razdoblju od prvog do četvrtog stoljeća, zatim s područja antičkog Nina, a manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici. Izložba se u spomenutom opsegu prezentira preko sedam velikih izložbenih panoa i replika ribarskog alata i pribora, primjerice mreža za bacanje, mreža potegača, ribarski štap i slično – dodaje Dorotka.

Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (Ribolov u antici, More i mitologija, Ribarski alat i pribor, Morski resursi). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku na 112 stranica. Kao materijal uz izložbu posjetitelje će dočekati i besplatni dvojezični deplijan. 

image
Ribarski muzej Vrboska
19. travanj 2024 09:43