StoryEditorOCM

splitske lučiceRadovi u Zenti primiču se kraju, brodovi se vraćaju u more. Do kraja godine trebao bi ići natječaj za dodjelu koncesije u Spinutu

Piše Merien Ilić
10. lipnja 2022. - 09:27

Kako je i bilo planirano, ovih dana brodovi se vraćaju u more u lučici Zenta nakon što su proveli više od godine dana na suhom vezu zbog sanacije lučice.

- Svi gatovi su gotovi. Imamo još neke sitne detalje dovršiti, a slijedi i dovršetak hortikulturnog uređenja lučice kao i spajanje vode i struje na njezinom zapadnom dijelu. Ostalo je sve spojeno. Ovih dana brodice se spuštaju more, prema novom rasporedu, puno logičnijem nego što je bio prethodni.

image
Nikola Vilić/Cropix

Plan je da se usklade duljine brodova i širine vezova kako bi veliki bili kraj velikih, a manji brodovi kraj manjih. Možda neki vlasnici malo negoduju, ali nastojimo svima izaći u susret i napraviti logičan raspored kako bi Zenta funkcionirala kako treba. Nitko nema prednost za vezivanje. Svi brodovi su ostali unutar akvatorija lučice, a ostaje i dalje zatvoren vanjski lukobran zbog lošeg stanja.

Plan je i njega sanirati, kao i stari dio lučice no za to će trebati prvo ishodovati građevinsku dozvolu. Čekamo iduću Županijsku skupštinu o proglašenju lučkog područja za daljnje korake - kazao nam je Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave.

image
Duje Klarić/Cropix

Ova Uprava je odlukom Vlade RH, krajem 2019. godine, privremeno dobila na upravljanje lučicu Zenta kao i onu u Spinutu s obzirom na to da im je istekla koncesija. Ulaskom u Zentu zatečeno je iznimno loše stanje, pa se krenulo u sanaciju luke u istim gabaritima, odnosno mijenjane šest priveznih gatova i uređunje 430 metara obalnog pojasa i 700 metara priveznih gatova koji su u lošem stanju. Sada je Zenta ušminkana i kada dobije svo planirano zelenilo, bit će zaista ugodno mjesto za šetnju i odmor.

Plan županijske Lučke uprave je i dalje voditi Zentu koja bi djelovala kao luka otvorena za javni promet, dok se za Spinut planira isključivo domena sportske lučice.

- Do konca godine trebao bi ići natječaj za dodjelu koncesije za Spinut koja bi bila sportska lučica. Sada smo samo privremeni upravitelji njome. Trenutno u njoj ima brodova koji se koriste za gospodarske svrhe no to neće biti moguće kada ona dobije službeni sportski status - dodao je.

26. travanj 2024 17:32