StoryEditorOCM

istraga u tijekuPolicija traži tko je ubio dupina iz vatrenog oružja, ribari tvrde: ‘Sumnjamo na njih! To je čista obijest...‘

Piše Božidar Lončar/SD
17. kolovoza 2023. - 09:23

Tjedan dana je prošlo od uznemirujućeg videozapisa uginulog dupina u šoltanskom akvatoriju. Na tijelu je imao ranu zbog čega se sumnja kako je dupin bio ustrijeljen, slučajno ili namjerno. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, kriminalističko istraživanje policije je još u tijeku ne bi li se pronašli počinitelji i razjasnile okolnosti ovog događaja. Nekoliko dupina godišnje ugibaju od napada na dupine, a dio počinitelja, prema riječima stručnjaka, pripada ribarskoj populaciji.

- Tijekom godine zabilježi se službeno ili neslužbeno nekoliko uginulih dupina od koji su neki vjerojatno stradali slučajno u interakciji s raznim ribolovnim alatima ili brodovima, ali među njima vjerojatno postoje i slučajevi namjernog ubijanja. U današnje vrijeme teško je uopće shvatiti što se dešava u glavama osoba koje počine takva dijela, ali poučeni iskustvom može se zaključiti da dio počinitelja pripada ribarskoj populaciji koja takva djela opravdava uništavanjem ribarskih mreža i ulova od strane dupina - kazao je nedavno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Alen Soldo.

Antonio Šunjić, ribar i predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Udruženja obrtnika Split nam kaže kako se s dupinima susreće svakodnevno. Ima ih u okolici, splitskom kanalu, u blizini plaža kao Trstenik i šoltanskom akvatoriju gdje je snimljen ovaj šokantan prizor.

image

Na dupinu su vidljive dvije prostrijelne rane

Snimio čitatelj

- Nailazimo na njih svaki dan. Razmnožili su se. Nitko ih ne dira. Dupin prati mrežu, jede iz mreže, napravi štetu i za tu štetu dobijemo nekakvo obeštećenje. Zna se da su zaštićeni, našli smo nekakav suživot s njima.

Između dupina i ribara je u prošlosti postojao antagonizam koji se promijenio kod mlađih generacija ribara, objašnjava nam Petar Baranović, predsjednik Odbora za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske poljoprivredne komore. I sam je istaknuo u intervjuu kako je „rana toliko očita da je vrlo izvjesno kako je jedinka prostrijeljena”:

- Veća opasnost za dupine i morski svijet je nautički turizam nego ribarstvo. Ovoliki broj glisera, jahti i drugih plovila s takvom frekvencijom onemogućava normalan život dupina. Buka je jedan od najizraženijih zagađenja morskog sustava u vodenom stupcu. Među ribarima prisustvo dupina nije baš najsjajnije, ali ja nikad nisam zabilježio u 20 godina da je dupin bio ustrijeljen ili napadnut od ljudi.

Oba ribara sumnjaju da su ga drugi ribari ubili, ali kažu nam kako se ne može garantirati za svakoga niti bi ribar dobio podršku drugih ako se dokaže da je to napravio.

- Naše stajalište je zaštita dupina, kornjača i sav naš trud pada u vodu ako je itko od naših to napravio. Ne mora uvijek značiti da su baš uvijek ribari, ne znam zašto bi to itko napravio. Samo iz obijesti – rekao je Antonio Šunjić.

- Može biti bilo tko, bilo bi dobro kada bi se te ljude sankcioniralo. Rana može doći od bilo kakvog oružja s bilo čijeg plovila

Poslali smo upit i DORH-u oko rezultata očevida. Čekamo odgovor.

27. travanj 2024 08:56