StoryEditorOCM

ljubav prema moruPodvodnim robotom u otkrivanje tajni kornatskih dubina: osnovci iz Murtera dobili vrijednu donaciju, već se vesele budućim istraživačkim projektima

Piše Toni Veljača/Šibenski
17. studenog 2021. - 10:27
'Učenici već pokazuju veliki interes za rad s robotom', tvrdi profesor ŠarovićNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Učenici Osnovne škole "Murterski škoji" iz Murtera uskoro će morske dubine i bogati arhipelag kojim su okruženi istraživati uz pomoć podvodnog robota.

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u listopadu je otvorio prijave za sve zainteresirane ustanove u Hrvatskoj koje rade s djecom, za sudjelovanje u projektu "Građanska znanost – mjerenje i promatranje mora". Između 200 osnovnih i srednjih škola, vrtića, udruga, knjižnica i drugih ustanova izabrano je njih 16 među kojima je i murterska osmoljetka.

Prema riječima Ivane Finke, ravnateljice škole, ključan faktor za dobivanje vrijedne tehnološke naprave bila je - motivacija.

- Razvojna agencija Šibensko-kninske županije s kojom imamo odličnu suradnju nas često podsjeti na projekte i natječaje na koje bismo se kao škola mogli prijaviti. Uvjet za dobivanje podvodnog robota, u ovom slučaju, bilo je motivacijsko pismo i srećom, prihvatili su ga – sa smiješkom će ravnateljica, piše Šibenski.

Naša sugovornica ističe i podršku Nacionalnog parka Kornati.

- S Nacionalnim parkom imamo također odličnu suradnju, baš kao i s Općinom Murter-Kornati. Bili su nam velika podrška u ovom projektu – dodaje Finka.

image
'Naša obveza je da dvaput mjesečno iziđemo na teren s našim novim nastavnim pomagačem', kaže ravnateljica Ivana Finka
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Mogućnosti sofisticiranog robota su zaista velike. Djeca će, koristeći uređaj s mogućnošću dubokog zarona, snimanjem u visokoj razlučivosti i robotskom rukom, istraživati svoje obalno okruženje, zapažati i bilježiti promjene kroz vrijeme. Voditelj ove izvannastavne aktivnosti bit će Dean Šarović, profesor geografije, te profesorica Marija Panđa, jedna od poznatijih biologinja u regiji.

- Tko će od djece imati priliku sudjelovati u ovom projektu ćemo odrediti prema njihovim afinitetima. Već sam razgovarao s učenicima i pokazali su veliki interes, ponajviše oni koji su na neki način već povezani s morem, bilo kroz jedrenje ili veslanje. Također, imamo učenika koje zanima robotika, informatika i nove tehnologije, njima ćemo također pružiti priliku za sudjelovanje u projektu – ističe Šarović.

Profesor dodaje da na murterskom području ima itekako zanimljivih lokacija koja će osnovcima biti zanimljive za istraživanje.

- Ovo je područje vrlo zanimljivo, osim blizine Nacionalnog parka Kornati, nedaleko nam je Vransko jezero u kojem se miješaju slatka i slana voda, što je izuzetno interesantno za morske organizme.

Moram napomenuti i Pirovački zaljev koji je zaštićen kao mrijestilište ribe, neobično područje što se tiče biljnog i životinjskog svijeta. Vjerujem da ćemo biti uspješni u istraživanju i sa zahtjevima koji su postavljeni ispred nas – kaže voditelj aktivnosti.

Učenicima, ali i profesorima sada slijedi i edukacija o mogućnostima i načinima upravljanja podvodnim robotom.

- U narednim danima proći ćemo edukaciju o tome kako mjeriti temperaturu mora, snimati podmorje, uzimati uzorke s morskog dna i sve one stvari koje su potrebne za korištenje ove vrijedne naprave – zaključuje profesor Šarović.

Napomenimo da je IRIM-ov projekt financijski potpomogao i Mate Rimac. Škola će nakon godinu dana dobiti robot u trajno vlasništvo.

- Naša obveza je da dvaput mjesečno iziđemo na teren s našim novim nastavnim pomagačem. Ovo je odlična prilika za djecu da razviju zanimanje za područje znanosti i tehnologije, ali ne samo to. Razvija im se ljubav prema moru i njegovu očuvanju, te ih se povezuje s podnebljem u kojem žive – ističe Finka.

Osim ovog projekta, škola je, kako doznajemo, uključena u još nekoliko projekata.

- Trenutno smo uključeni u projekt "Erasmus plus", a prijavili smo još i dva iz STEM područja. Povezani smo i s lokalnom volonterskom udrugom, nedavno su naši učenici sudjelovali u aktivnostima na području Murtera gdje su reciklirali staru odjeću i od nje radili torbe. Također, imamo svoje naranče te školski maslinik, ove godine proizveli smo 35 litara ulja. Nastojimo učenike uključiti u što više aktivnosti – kaže ravnateljica OŠ "Murterski škoji".

JADRANSKE DONACIJE: roboti od Bibinja do Lastova

Napomenimo da je u ovom donacijskom ciklusu, podvodne robote dobilo ukupno 16 ustanova. osim murterske škole, njih je još sedam iz Dalmacije, i to redom:
Gimnazija Dubrovnik, Srednja škola Hvar, Osnovna škola "Braća Glumac" iz Lastova, Pomorska škola iz Splia, udruga "Perle" iz Staroga Grada na Hvaru, Osnovna škola "Tučepi" i Osnovna škola Stjepana Radića iz Bibinja.

27. travanj 2024 16:16