StoryEditorOCM

način životaPočela realizacija dugo očekivanog projekta ‘Kuća kostrenskih pomoraca‘

Piše OM
4. rujna 2021. - 15:57

Potpisom ugovora o radovima na sanaciji, adaptaciji i unutarnjem uređenju zgrade stare škole u Svetoj Barbari u Kostreni, počinje realizacija dugo očekivanog projekta "Kuća kostrenskih pomoraca". Projekt je predstavljen 3D mapping prezentacijom, javlja HRT.

Kuća kostrenskih pomoraca bit će novi kulturno-turistički proizvod temeljen na revitalizaciji pomorske kulturne baštine jer pomorstvo je u Kostreni više od zvanja, ono je način života.

- Pomorstvo je utkano u Kostrenu. Kostrena živi s tim. Ono je uvelike obilježilo Kostrenu i sve njene mještane i na taj način, uređenjem ove kuće želimo odat počast tom načinu života koji je već tradicija od pamtivjeka u Kostreni, rekla je Borka Reljac, ravnateljica JU Centar kulture Kostrena.

Uređenje i prenamjena stare škole u interpretacijski centar stajat će nešto više od 2 milijuna i 800.000 kuna. Dio je to zajedničkog riječkog projekta pod nazivom "Povežimo se baštinom".

- Mi smo ostvarili europska sredstva u iznosu od 1.600.000 kn. Ostalo će financirati Općina Kostrena. To je vrijedan multimedijski projekt i vjerujem da će cjelokupan ovaj prostor u Svetoj Barbari dobiti jednu novu dimenziju, da će se oplemeniti s tim, rekao je Dražen Vranić, načelnik općine Kostrena.

Radovi počinju u rujnu, a za godinu dana "Kuća kostrenskih pomoraca" trebala bi Kostrenjanima i posjetiteljima otvoriti svoja vrata.

18. travanj 2024 21:26