StoryEditorOCM

zelena tranzicijaCres, Lošinj i Korčula nagrađeni kao solarni otoci - koristimo ono što imamo u izobilju

Piše M.I.
13. listopada 2022. - 13:00

Otoci Cres, Lošinj i Korčula ušli u prvih deset nagrađenih sa svojim projektom "Korak do zajednice - solarni otoci", a sve u sklopu programa "Zelene tranzicije u praksi", javlja portal otoci.eu.

Na Cresu će tako biti smještena solarna elektrana. Planovi postoje i za natkrivanje parkirališta solarnim panelima, a iste primjere slijede Lošinj i Korčula.

Nagrade za vodeće projekte čiste energije na otocima je dodijelio Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i Predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalje.

Prva tri nagrađena mjesta dobili su projekti Symbiotix sa španjolskog otoka Menorce, zatim Adeje Verde s Tenerifa, te Održiva akcija za održivu energiju s grčke Krete.

Priča je krenula otkako je Europski parlament pružio podršku otocima i pokrenuo inicijative poput pilot projekata koji su započeli proces energetske tranzicije otoka.

- Otočani su naučili kako prirodne nedostatke i često oskudne resurse pretvoriti u održiv način života, jer to je bit njihova postojanja na otocima. Čak i kad prirodnih resursa ima dosta, nedostaje tehnologija za njihovo korištenje i vađenje.

Održiva proizvodnja, obnovljivi izvori energije, lokalna potrošnja i teritorijalni razvoj predvođen lokalnim zajednicama trebaju biti okvir budućeg razvoja otoka - poručio je Picula.

08. lipanj 2024 17:01