StoryEditorOCM

Posljednje zbogomOtišao je simbol Grada: ribari i pomorci emotivno se oprostili od Franza Edela Frana

Piše Gabrijela Bijelić/DV
19. siječnja 2022. - 08:18

Članovi dubrovačke Pomorske akademije Argosy, sugrađani i prijatelji emotivno su se u utorak oprostili od starog ribara Franza Edela Frana koji je preminuo početkom siječnja, javlja Dubrovački vjesnik.

Rijetko viđen ceremonijal koji je uključivao izlazak barki, ribarske mreže i mnoge druge uspomene na pokojnika koji je postao jednim od simbola Grada, obavljen je u starom Portu, Franzovoj najdražoj postaji:

- Željeli smo mu na ovaj način odati počast. Franz je živio sam, nije imao rodbine, pa smo mi preuzeli tu ulogu kako bismo ga dostojno ispratili. Nakon porta će u Katedrali biti služena sveta misa za našeg dragog prijatelja– kazao je predstavnik Pomorske akademija Argosy kapetan Tonči Karužić.

image
Emotivni oproštaj ribara i pomoraca od Franza Edela Frana
Tonči Plazibat/cropix

Ribar Franz Edel (Frano) je, kako su u povodu njegove smrti objavili na stranicama Dubrovačke pomorske akademije Argosy, došao u Dubrovnik kao malo dijete odmah iza Drugog svjetskog rata kad je negdje u Vojvodini ostao siroče jer su mu roditelje Nijemce pogubili. Odrastao je i odgojio se na Lokrumu u prihvatilištu za djecu i cijeli život ostao vjeran svojoj slobodi oko koje nikad nije imao kompromisa – naveli su.

Franzova obnovljena barka je nakon smrti vlasnika bila vezana na njegovom bivšem vezu ispred Velikog arsenala na čijem škafu je upaljen feralić.

19. travanj 2024 01:37