StoryEditorOCM

misterij na moruSlučaj nasukanog broda na Korčuli: oglasili se iz Općine, otkriveno što je pronađeno na njemu

Piše OM
3. siječnja 2023. - 13:04

Općina Smokvica na Facebooku se oglasila o slučaju nasukanog broda u blizini Brna na otoku Korčuli.

Podsjetimo, nasukao se 14-metarski brod registriran u Turskoj. Policija i vatrogasci su obavili očevid te nisu utvrđeni nikakvi elementi prekršaja ili kaznenog djela niti je zamijećeno onečišćenje mora. Brod ima oštećenja na trupu te je more poplavilo prostor strojarnice, stoga je nužno njegovo teglenje. Sumnja se i da su ga koristili migranti.

image
Facebook/Općina Smokvica

Objavu Općine Smokvica objavljujemo u cijelosti:

- Zbog povećanog interesa javnosti i raznih dezinformacija koje kolaju objavljujemo činjenice vezano uz nasukavanje željeznog broda nedaleko od uvale Brna. Prva dojava o nasukanom brodu je stigla 31.12.2022. godine. Na teren su izašle sve žurne službe (policija, pomorska policija, kapetanija i DVD Smokvica). Utvrđeno je da je brod napušten,nasukan na lokaciji "Bili rat". U njemu je pronađena odjeća i priručni pojasi za spašavanje za više osoba. Kompletna strojarnica je puna mora. Trenutno ne postoji opasnost od onečišćenja mora, ali je vatrogasni brod DVD-a Smokvica "Sv. Stjepan" s branama za spriječavanje onečišćenja stavljen u pripravnost.

image
Facebook/Općina Smokvica
image
Facebook/Općina Smokvica

Brod je bio registriran u Turskoj, ali je prodan i brisan iz Turskog registra brodova. Zadnja pozicija broda koja se je mogla utvrditi preko sustava praćenja brodova je kraj Peloponeza u Grčkoj. Od tada se brodu gubi svaki trag. Sve nadležne službe su aktivirane i trenutno traju pripreme za odsukavanje i tegljenje broda, a kako je za sada nepoznat vlasnik, vjerovatno će brod biti prodan na dražbi u organizaciji Republike Hrvatske. Čim budemo imali više informacija, iste će biti objavljene, naveli su iz Smokvice.

16. travanj 2024 22:26