StoryEditorOCM

gospodarski ribolovOd 1. siječnja 2024. godine uvode se nova pravila o vođenju i dostavi podataka o ulovu ribe

Piše M. I.
28. studenog 2023. - 11:10

Od 1. siječnja 2024. godine stupa na snagu novi Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja i dostave podataka o ulovu ribe, prenosi  Zadarski list.

Kako pojašnjavaju iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, njime se definira postupni prelazak na elektronsku dostavu podataka za sva plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na moru, izuzev onih za mali obalni ribolov.

Napominju i da se Pravilnikom zadržavaju postojeće odredbe prema kojima plovila od 12 i preko 12 metara moraju dostavljati podatke putem elektronskog očevidnika. Za plovila od 10 do 11,99 metara koja su već obvezna dostavljati podatke putem mOčevidnika (jer primjerice imaju upisanu koću ili imaju individualnu kvotu) zadržava se navedena obveza te se propisuje da ga sva plovila u toj dužinskoj kategoriji moraju ispunjavati od 1. siječnja 2024. godine.

"Postoji i iznimka te plovila iz ove dužinske kategorije za koja ne postoji izričita obveza korištenja mOčevidnika i nemaju u povlastice upisane povlačne alate, mogu koristiti aplikaciju mIzvješće", dodaju navodeći da je ovo posebno važno za plovila koja koriste pasivne alate i kojima se ovakvom odredbom omogućava da koriste mIzvješće, iako su veća od 10 metara, čime im se olakšava dostava podataka jer podatke popunjavaju prilikom polaska i povratka iz ribolova.

Kažu i da sva plovila ispod 9,99 metara od 1. siječnja 2025. godine imaju obvezu dostave podataka putem mobilne aplikacije mIzvješće, izuzev onih plovila koja moraju koristiti mOčevidnik sukladno posebnom propisu.

Uprava ribarstva objasnila je i kako koristiti mobilnu aplikaciju odnosno da je potrebno preuzeti odgovarajuću aplikaciju za mobilne uređaje koji rade na sustavima Android putem Trgovina Play ili za uređaje koji imaju iOS sustav putem App Storea-

Na adresu elektroničke pošte rmc@mps.hr treba im dostaviti sljedeće podatke:

- ime i prezime, registracijsku oznaku plovila ili CFR broj plovila, OIB broj, broj mobitela, adresu elektroničke pošte te najčešće mjesto polaska u ribolov.

Ministarstvo će po zaprimanju podataka izraditi korisnički račun i autorizirati aplikaciju za korištenje.

27. travanj 2024 11:42