StoryEditorOCM

bolje nego laniNorveški kruzer kapaciteta 900 putnika stigao u Šibenik sa samo 140 Amerikanaca. Lučka uprava: Zadovoljni smo i s 40 uplovljavanja

Piše Marija Lončar
11. kolovoza 2021. - 08:41

Polako, ali vješto i sigurno, norveški je kruzer Viking Venus sa svojih 228 metara dužine u utorak prošao kroz uski šibenski kanal i usidrio se na gatu Vrulje. Stigao je u ranijim jutarnjim satima iskrcavši na obalu 140 putnika. Svi su Amerikanci, doznaje se od Gordane Mrčele koja je u šibenskoj Lučkoj upravi zadužena za marketing.

Upravo to što dolaze s druge strane Atlantika te su do luke ukrcaja za svoje kružno putovanje morali duže putovati, a time zadovoljiti različite epidemiološke protokole i mjere, razlog je što je veliki Viking Venus, kapaciteta 900 putnika, u Šibenik stigao tek s nešto više od 15-postotnom popunjenošću.

- S norveškom kompanijom Viking Ocean Cruises u vlasništvu koje je također i Viking Sea i drugi brodovi, još u veljači imali smo sastanak zajedno s ostalim našim lukama. Ta je kompanija prije imala samo riječne brodove, ali su se prije nekoliko godina orijenitrali i na morske. To su sve novi brodovi sa po 900 putnika. Oni su, kako smo razgovarali na tom sastanku, Hrvatsku registrirali kao sigurnu zonu i planirali su imati poseban itinerer s većim brojem uplovljavanja. Trebalo je sve početi puno ranije nego inače, još u travnju, ali je to zbog epidemiološke situacije i sigurnosti putnika to otpalo.

Puno je, naime, faktora koji se moraju ukalkulirati, budući da svoje mjere imaju i komapnije i udruge brodara, ali i svaka zemlja, odnosno luka. Sve se to mora, računajući i zaradu, mora uzeti u obzir. Zbog toga mi praktički ne možemo točno znati broj putnika sve dok se ne iskcaju. Viking Venus je odlučio da od mogućih 900 sada ima 140 putnika i oni u Šibeniku ostaju do 17 sati kada nastavljaju svoje kružno putovanje – objašnjava Mrčela ističući kako će američki turisti u Šibeniku imati mogućnost razgledavanja grada, a također im je organiziran i izlet u NP Krka. Taj izlet kompanija nudi u cijeni putovanja, a do Krke najčešće odlaze čak i kada brod pristane u splitsku i zadarsku luku.

image
Viking Venus, ujutro u 7 sati uplovio u luku sibensku
Marija Lončar

No, nije korona reducirala samo broj putnika koji s Vikinzima dolaze u Šibenik. Znatno je smanjen i broj samih kruzera. Još početkom godine činilo se da će ovo biti sezona s najviše kruzera. Bilo je najavljeno čak 130 uplovljavanja s 30.000 putnika.

Usporedbe radi, rekordne turističke 2019. godine u Šibenik je uplovilo 120 kruzera s oko 25.000 putnika. Ovosezonsko malo, ali dobrodošlo povećanje nije se, međutim, dogodilo zbog neprestanog izbijanja novih valova epidemije, pa su otkazivanja počela još krajem prošle godine.

Nastavila su se i u ovoj, da bi buking lista od 130 pala na svega 40 uplovljavanja do kraja godine. Od tih 40 u Šibenik je do sada uplovilo 15-ak kruzera, a ljepote grada, njegovu kuturnu i spomeničku baštinu, kao i ljepote drugog najposjećenijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj, moglo je doživjeti svega 2500 turista, procjenjuje Mrčela.

Osim brodova kompanije Viking Ocean Cruises koji imaju najveći kapacitet, ostali kruzeri koji redovito uplovljavaju u šibensku luku znatno su manji i u prosjeku imaju oko 200 mjesta.

- La Belle de l' Adriatique ima kapacitet od 200 putnika i najduže ostaje u Šibeniku. Na gat Vrulje priveže se oko 9. 30 i isplovi u 23 sata. Oni često znaju angažirati i lokalnu klapu ili glazbenike da zabavljaju goste na brodu. Redovito nam dolazi i francuska Le Lyrial koja ovdje bude svega dva sata, iskrca dio putnika koji to žele, a onda ode za Split. Putnici kada završe izlet na Krku ili samostalno razgledavanje grada, autobusom idu u Split na brod – kazuje Mrčela i dodaje kako su u Lučkoj upravi zadovoljni i s 40 uplovljavanja osobito ako se ima na umu da ih je lani bilo svega nekoliko.

- Posljednji Viking u ovoj sezoni dolazi nam u listopadu, a od studenog do ožujka očekujemo uplovljavanje malih kruzera Athene i Artemisa koji imaju malo drugačije planove plovidbe od ostalih. Obično je tu riječ o starijim gostima kojima ne odgovaraju ljetne vrućine i gužve i oni u Šibeniku znaju ostati 2-3 dana. Ova sezona je takva kakva jest, ali smo sve u svemu zadovoljni. Osobito, jer su već solidno popunjene sljedeća, 2022. te 2023., a počeo je buking i za 2024. godinu – zaključila je Mrčela.

image
Viking Venus pristaje uz gat Vrulje
Marija Lončar
19. travanj 2024 13:08