StoryEditorOCM

TRAGEDIJANa skijanju u Austriji smrtno stradao Aleš Ekar, direktor šibenskog brodogradilišta Iskra

Piše OM
16. rujna 2024. - 08:49

Smrtnu nesreću u austrijskom skijalištu Obertauern doživio je 54-godišnji Slovenac. Prema informacijama koje su objavile slovenskenovice.si, u Obertauernu je preminuo Aleš Ekar , direktor šibenskog brodogradilišta Iskra.

Bio je sin Francija Ekara , alpinista, gorskog spašavatelja i dugogodišnjeg predsjednika slovenskog Planinarskog saveza. Kako je objavljeno na stranicama austrijskih gorskih spašavatelja, Slovenac je u subotu u podne krenuo na turno skijanje po tek zasnježenim Tauern i tamo stradao.

Nestanak 54-godišnjaka policiji su prijavili njegovi prijatelji, koji su navodno rekli da se radi o iskusnom skijašu koji dobro poznaje teren. Krenuo je u turno skijanje izvan utabanih staza. Policija je njegovo vozilo pronašla na parkiralištu kod žičare Grünwaldkopfbahn, ali nisu znali gdje će skijati. 

U akciji potrage 42 gorska spašavatelja iz Obertauerna, Mauterndorfa, Radstadta, alpska policija i pripadnici jedinice spasilačkih pasa tragali su za nestalom osobom na području Gamsspitzla, Zehnerkara, Gamsleitena, Seekarspitza i Seekarecka, piše na stranicama slovenske gorske službe spašavanja.

"Uvjeti su bili jako loši, puno novog snijega nošenog vjetrom, vidljivost je bila loša, postojala je i velika opasnost od lavina", izvijestili su spasilački timovi. Na području Seekarecka, na nadmorskoj visini od 1987 metara, gorski spašavatelji uhvatili su signal lavinskog odašiljača (LVS). Muškarac je pronađen na oko dva metra dubine ispod velikog kamena. Dežurni liječnik mogao je samo konstatirati smrt.

Nema znakova pokretanja lavine, a pretpostavlja se da je dobro opremljeni planinar pao s provalije tijekom uspona. Alpska policija još uvijek istražuje točan uzrok smrti, napisali su na web stranici.

16. rujan 2024 08:58