StoryEditorOCM

XPN CROATIA DEPTH OPENNa najdubljoj točki sjevernog Jadrana održano Prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah: pali su i rekordi, donosimo popis pobjednika po disciplinama

Piše Merien Ilić
24. srpnja 2019. - 14:24

Prekrasne fotografije stižu nam s Krka, gdje je održano AIDA Međunarodno dubinsko natjecanje u ronjenju na dah u četiri dubinske discipline, ujedno i prvenstvo Hrvatske, gdje je briljirao Riječanin Vitomir Maričić.

Za lokaciju natjecanja odabrana je najdublja točka sjevernog Jadrana, u kanalu između otoka Cresa i Plavnika, gdje je ograničenje dubine za natjecatelje, zbog konfiguracije terena, bilo 110 metara, a natjecatelji iz pet zemalja natjecali su se za titulu najboljeg u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji.

Nacionalni rekordi

Među ženama najuspješnije su bile Tatjana Škobo, najbolja u disciplini s dvije peraje (CWTB) i ukupno najbolja, zatim Petra Maričić, najbolja u disciplini povlačenja po konopu (FIM), i Splićanka Lidija Lijić u disciplini bez peraja (CNF).

Kod muškaraca, u disciplini povlačenja po konopu (FIM) najbolji je bio Boris Milošić, u disciplini bez peraja (CNF) Petar Klovar, monoperaji (CWT) Borut Bukovec, a s dvije peraje(CWTB) i ukupno najbolji natjecatelj prvenstva Vitomir Maričić.

Upisani su novi nacionalni rekordi u kategorijama s dvije peraje za Tatjanu Škobo i Vitomira Maričića s 30, odnosno 70 metara. Nacionalni rekord u disciplini bez peraja upisao je i Mađar Marcell Bago s rezultatom 39 metara.

Prvenstvo su organizirali AIDA Hrvatska, nacionalni ogranak najveće i najznačajnije svjetske federacije za ronjenje na dah, i Društvo sportske rekreacije Centar aktivnosti. Iduće na redu u dubinskoj sezoni je natjecanje u Pakoštanima 28. srpnja, koje se boduje za AIDA Kup Hrvatske.

image
Natjecatelji su odmjerili snage u četiri discipline
Srđan Vrančić/ Cropix

Organizator i producent

– Ovim natjecanjem na Krku, kao i onim u Pakoštanima koje nas čeka, pokrenuli smo, nadam se, dugu tradiciju ovih događanja u Jadranu, koji je specifičan.

Naše more nije idealno, ne može se mjeriti s količinom biološke raznolikosti, prozirnosti, a, ono najvažnije nama, uvjeti nisu stabilni, struje, vjetrovi, termoklin i tako dalje. Međutim, mi smo u centru svijeta i naše more nije loše, dapače, pokazali smo upravo da se tu može organizirati natjecanje na najvišoj razini te nam je sudačka komisija rekla da komotno možemo organizirati svjetsko prvenstvo.

Mislim da još nemamo takve ambicije, ali svakako smo htjeli skrenuti pažnju da imamo mogućnost konkurirati najboljima organizacijom. A što se uvjeta na moru tiče, bili su idealni za Kvarner, naravno nemjerljivi s toplim morima, ali moje poimanje mora je upravo ovo tu. Mirna mora ne stvaraju mornare, pa tako ni idealni uvjeti ne stvaraju vješte ronioce – kazao nam je Maričić, koji je ovom natjecanju na Krku bio i inicijator i tehnički organizator.

Ne krije kako je organizacija natjecanja logistički bila vrlo složena.

Prazne misli

– Rizika za natjecatelje, ako se pridržavaju svih pravila, nema, najveći rizik je za organizatore, i to je financijske prirode... ha-ha. Ne osjećam strah, to je jedan potpuno drukčiji sport i nema mjesta takvim emocijama... Ako je tako, onda nešto ne radimo dobro. Logistički je dubinsko natjecanje iznimno složeno, upravo zato ih i nije bilo kod nas dugo dugo vremena – kaže ovaj strastveni ronilac, koji u dubinu roni praznih misli, što i jest svojevrstan meditativni trenutak, koji, opet, zahtijeva veliku spremnost.

image
Sigurnosni konop je uvijek tu
Srđan Vrančić/ Cropix
image
Safety ronioci imaju težak zadatak
Srđan Vrančić/ Cropix

Tijelo, pak, ćuti posljedice.

– Da, imamo posljedice i specifičan umor, isto kao i nakon dobre utakmice nogometa, to prođe brzo. Mislim da granicu od 250 metara u NLT disciplini neće još jako dugo nitko pomicati jer je došlo do promjene pravila i sada je to poprilično nemoguće.

Uz ronjenje, Maričić je aktivan u mnogim sportovima, posebice outdooru. Pitamo ga u čemu se najbolje osjeća...

– Ako sam dobre volje, u svemu se dobro osjećam. Puno je želja i izazova još koji me čekaju, a hoće li oni biti sportske ili privatne prirode, vidjet ćemo. Želim istraživati i napredovati na svim poljima, a često je rad na sebi puno teži nego otkrivanje novih zemalja, sportova, rekorda... Tako da su tu moji budući najveći izazovi.

20. travanj 2024 16:24