StoryEditorOCM

Kuha na KaprijuMještani platili privatni trajekt da skupi smeće, iz Šibenika u zadnji tren spriječili njihov naum

Piše Marko Podrug/Šibenski.hr
25. lipnja 2024. - 09:42

Nema kraja drame na Kapriju. Mještani i dalje blokiraju pristajanje trajekta na novoizgrađenom pristaništu, a brza linija koja pristaje na starom mulu nema dozvolu za prijevoz ičega osim putnika. Tako bi Kaprijani mogli ostati i bez kruha na otoku, no pojavio se i još veći problem - nema odvoza smeća.

Otpad se gomila u središtu mjesta, a po ovim vrućinama smrad je već postao nesnošljiv. Zato su Kaprijani preko vikenda skupili vlastiti novac, unajmili manji privatni trajekt-pinicu i dogovorili sa Zelenim gradom da se njihov kamion jutros, u utorak, ukrca na trajekt na Srimi i pokupi smeće s otoka. Direktor Zelenog grada, Novica Ljubičić, koji je prvo odobrio taj plan, jutros je osobno zaustavio ukrcaj kamiona na trajekt.

- Od subote skupljamo novac, jer ga ne želimo bacati u more. Otok se puni smećem, sezona je počela, a nama se već i crvi počinju skupljati. Novica Ljubičić osobno je pristao na to da kamion Zelenog grada dođe na otok, a onda je jutros došao na Srimu i zabranio vozaču da se ukrca na trajekt - govori nam Kaprijanka Barbara Klisović.

- Prijete nam i da nam kruh neće doći, živimo gore nego u konc-logoru. Ne možemo vjerovati što nam se događa, za ovo se moj ćaća nije borio. Nas ovdje nitko ne štiti - u dahu nam je izgovorila Klisović.

Novica Ljubičić rekao nam je da je imao najbolje namjere, ali...

- Spriječio sam ukrcaj kamiona jer taj trajekt ne ispunjava sigurnosne uvjete, nema rampe za izlaz na mulo, a ja se moram odgovorno ponašati. Što da mi to skupo vozilo zajedno s vozačem padne u more? A mi imamo i ugovor s Jadrolinijom, tako da je rješenje da se kamion iskrca na novo pristaništa, a znam da ima građana koji bi na to pristali - kazao nam je jutros Ljubičić tvrdeći da u Zelenom gradu upravo traje sastanak na temu Kaprija.

Barbara Klisović s Kaprija smatra da argument (ne)sigurnosti trajekta ne stoji.

- To je brod koji ima licencu i godinama bez problema prevozi kamioni i bagere po otocima. Taj čovjek radi legalno. Mi smo sigurni da je ukrcaj kamiona jutros spriječio Grad Šibenik, jer da je smeće odneseno s otoka to bi Gradu bila pljuska - rekla nam je Klisović, koja je najavila tužbu koju će mještani Kaprija protiv Grada, Jadrolinije i Županijske lučke uprave podignuti na europskim sudovima.

 

25. lipanj 2024 09:42