StoryEditorOCM

više od hobijaMeštar Roland Vlahović iz Lovrana i mali kalafati iz Pučišća najbolji su hrvatski brodomaketari

Piše M. Ilić
12. listopada 2022. - 15:06

Lovranac Roland Vlahović ukupni je pobjednik 27. Državnog natjecanja brodomaketara na kojem je osvojio čak tri zlatne medalje, objavio je Grad Rijeka.

Vlahović je zlatne medalje dobio za svoje tri makete – bojni brod Borodino, razarač Algonquin i brod L‘amarante. Također, osvojio je i prijelazni pokal za apsolutno najbolju maketu natjecanja i to za bojni brod Borodino.

Nije to ništa neočekivano kada govorimo o Vlahoviću, koji se s raznih natjecanja, i nacionalnih i međunarodnih, redovito vraća s medaljama, a u njegovoj radionici na Matuljima nanizano ih je dvjestotinjak, većinom zlatnih o čemu smo pisali u Otvorenom moru.

Roland je još od početka 90-ih vlasnik obrta za izradu reklamnih natpisa, a njegov strelovit uspjeh u brodomaketarstvu uslijedio je nakon više od 20 godina pauze od tog hobija, koji mu je postao ljubav još u osnovnoj školi.

Osim njegove tri zlatne, na ovogodišnjem natjecanju brodomodelara dodijeljene su i četiri srebrne medalje kao i 15 brončanih.

Na ovogodišnjem natjecanju koje se odvija prema NAVIGA pravilima sudjelovalo je u seniorskoj kategoriji šest maketara s 20 maketa brodova u šest kategorija te četvero juniora koji su se sa šest maketa natjecali u dvije kategorije.

U konkurenciji juniora najuspješniji je bio tim Osnovne škole Pučišća koji je pod mentorstvom Milija Šantića izradio model pasare i za to osvojio srebrnu medalju.

Sve natjecateljske makete brodova i brodica mogu se razgledati na izložbi "Rijeka 2022" u novootvorenom edukacijsko-izložbenom prostoru u Rijeci, Kući brodova.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator.

28. travanj 2024 21:58