StoryEditorOCM

javne uslugeLučka uprava Ploče i tvrtka Markoja započele projekt prve hrvatske pametne 5G luke

Piše Ante Šunjić/DV
16. ožujka 2024. - 08:40

Povodom početka projekta "Unaprjeđenje javnih usluga Lučke uprave Ploče putem implementacije 5G povezivosti", koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, u dvorani Doma kulture Ploče danas je organizirana uvodna konferencija projekta koji će omogućiti da Luka Ploče postane prva pametna 5G luka u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji Europska komisija sufinancira s gotovo milijun eura (958.125 EUR) u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama Europske unije.

U programu konferencije sudjelovali su predstavnici Lučke uprave Ploče, tvrtke Markoja, Luke Ploče d.d., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) te Europske izvršne agencije za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA).

Cilj projekta je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke Ploče, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku. U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata.

image

Projekt prve hrvatske pamentne 5G luke u Luci Ploče

Ante Šunjić/

"Želimo strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama", poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče.

Boris Markoja, direktor i osnivač tvrtke Markoja poručio je: "Instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi. Kao vlasnik 5G spektra u devet županija Republike Hrvatske, tvrtka Markoja prepoznala je vrijednost ovog projekta te planira i dalje aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice."

Predsjednik Uprave Luka Ploče, najveće hrvatske luke koja će biti korisnik ovog projekta, poručio je kako će "implementacija 5G tehnologije Luki Ploče omogućiti da poslovne procese radi brže i s manjim utjecajem na sami okoliš. Usto, poslovat ćemo sigurnije jer ćemo, zahvaljujući automatizaciji procesa i senzorici, omogućiti bolju prevenciju incidenata. Ponosan sam što će Luka Ploče biti prva hrvatska pametna luka povezana 5G tehnologijom."

image

Projekt prve hrvatske pamentne 5G luke u Luci Ploče

Ante Šunjić/

Ovo je jedan od samo dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 milijuna eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda "5G za pametne zajednice" (5GSC).

Projekt je započeo 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci.

26. travanj 2024 21:07