StoryEditorOCM

bolje povezivanjeKvar ‘Postire‘ podsjetio na stari problem: Elafitima treba brzobrodska linija, no ta će inicijativa ipak malo pričekati

Piše DV
5. studenog 2021. - 12:56

Problem boljeg pomorskog povezivanja Elafita s Dubrovnikom ponovno je izbio na površinu nakon prošlotjedne havarije vremešnog Jadrolinijina broda 'Postira' kojemu predstoji dugotrajni remont, najvjerojatnije u šibenskom škveru.'Postiru' na liniji prema Elafitima trenutačno mijenja Premuda, a dubrovačka gradska uprava najavljuje uvođenje brzobrodske linije.

Ne treba nam trajekt

Gradonačelnik Mato Franković ocijenio je kako je vrijeme da otoci kod Dubrovnika dobiju brzobrodsku liniju, no ta će inicijativa ipak malo pričekati:

Još prije nasukavanja 'Postire', Grad Dubrovnik otpočeo je razgovore s predstavnicima Agencije za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinije upravo radi uvođenja brzobrodske linije za Elafitsko otočje. Prema Frankovićevim riječima, ponudili su im tad trajekt, što nije bio odabir Grada:

- Iz Jadrolinije i Agencije za obalni linijski pomorski promet predlagali su da se uvede trajektna linija, mi smo se tome usprotivili i rekli da Gradu to nije prihvatljivo. Ovog tjedna uputit ćemo pismo ravnateljici Agencije, a vjerujem da ćemo se nas dvoje susreti ovaj tjedan i razgovarati o brzobrodskoj liniji - rekao je prošlog tjedna Franković i objasnio da žele uvođenje brzobrodske linije jer bi ona riješila probleme stanovnika Elafita.

- Želimo dobar i kvalitetan brzi brod i nije nam važno hoće li tu liniju održavati Jadrolinija ili neki drugi brodar - naglasio je.

Dodao je kako je Županijska Lučka uprava Dubrovnik završila novu rivu na Koločepu za koju se čeka uporabna dozvola. Nova riva bit će iskoristiva za razne vrste brodova i odmah po dobivanju uporabne dozvole može se nastaviti s pripremama za uvođenje brzobrodske linije između Elafita i Dubrovnika. Agencija za obalni linijski pomorski promet bi potom raspisala natječaj za brodara koji bi održavao tu brzobrodsku liniju.

Za napomenuti je kako je Postira početkom zadnjeg listopadskog tjedna, prigodom isplovljavanja iz luke Suđurađ na otoku Šipanu, nasukala zbog oštećenja elise. Ni brod ni putnici, na sreću, nisu pretrpjeli štetu, ali je zbog kvara na propeleru koji je prouzročio nezgodu, Ministarstvo pomorstva javilo da na jug šalju brod 'Premuda' kao zamjenu.

16. travanj 2024 11:07