StoryEditorOCM

most smanjuje gužveKorčulani se oprostili od ‘Svetog Krševana‘, zamijenit će ga ‘Mljet‘, trajekt koji može primiti daleko više vozila

Piše Dora Lozica/DV
3. kolovoza 2022. - 08:21

Prošli vikend stanovnicima otoka Korčule i poluotoka Pelješca donio je nezapamćene gužve i prometni kolaps. Što zbog otvaranja Pelješkog mosta koji je omogućio neprekidnu dinamiku prometa, što zbog vrhunca zasad izvrsne turističke sezone, što zbog razvikanog veloluškog koncerta Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću na kojem je, kažu, bilo gotovo 20 tisuća ljudi, redovi automobila za trajektnu liniju 634 Dominče - Orebić stvorili su prometni kolaps i na otoku i na poluotoku.

Orebić je, kažu mještani za Dubrovački vjesnik, prije otvaranja Pelješkog mosta bio blokiran nekoliko puta dnevno nakon pristajanja trajekta iz Ploča u Trpanj nakon čega je kolona vozila čekala trajekt u Orebiću za Korčulu.

Nakon otvaranja mosta jedna je traka blokirana doslovno po cijeli dan. S druge strane kanala Korčulani su zabilježili nešto što prije nikad nisu, red za trajekt od Dominča do mjesnog groblja sv. Luke, odnosno do skretanja za grad Korčulu i taj je red potrajao doslovno cijelu subotu, a u nešto manjem obimu nastavio se i sljedeći dan. Ljudi su satima čekali ukrcaj na Krševana.

Problemu i izmjeni dinamike prometa doskočila je Jadrolinija napravivši logičnu rošadu koja bi trebala ublažiti prometne gužve. Budući da je Pelješki most prilično rasteretio trajektnu liniju Trpanj - Ploče, trajket Mljet odlučili su iz te linije preseliti u Pelješki kanali, a Sv. Krševana poslati za Ploče.

- Jadrolinija svakodnevno prati promet na svim linijama i sukladno potrebama, a u suglasnosti s Agencijom za obalni linijski pomorski promet prilagođava se novonastalim situacijama. Protekloga vikenda uslijed završetka tjedna u čast glazbenog velikana Olivera te otvorenja Pelješkog mosta, došlo je do znatnih promjena u prometu putnika, posebice vozila. U suglasnosti s Agencijom za obalni linijski pomorski promet te na zahtjev otočnog stanovništva i Općine Orebić, donesena je odluka da će zbog pojačanog prometa i gužvi u lukama, trajekt Mljet održavati liniju Orebić - Dominče. Trajekt Mljet raspolaže kapacitetom 616 putnika i 145 osobnih vozila, a trajekt Sv. Krševan kapacitetom za 600 putnika te 100 osobnih vozila - objasnili su iz Jadrolinije.

Cijene karata kao i red plovidbe neće mijenjati, poručili su iz Jadrolinije, cjenik karata u pomorskom prometu za sve brodare pa tako i za Jadroliniju određuje Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Promjena u trajektima će biti do kraja sezone, kada se očekuje pad prometa, hoće li Mljet ostati Korčulanima i Pelješčanima i tijekom zimskih mjeseci za sad se ne zna. No, u kolovozu bi mogao mnogima skratiti sate čekanje i spasiti prilično živaca.

16. travanj 2024 15:29