StoryEditorOCM

moranaKod Plavnika pronađena živa mlada periska: prozirna je i krhka, velika svega 1,5 centimetar, ali budi nadu u preživljavanje vrste

2. prosinca 2021. - 08:23

Živa mlada jedinka periske pronađena je u utorak tijekom pregledavanja kolektora postavljenog u moru kod otoka Plavnika, a dobila je ime Morana, izvijestila je u srijedu Primorsko-goranska županija.

Pronađena periska je malena, prozirna i krhka, ima svega 1,5 centimetar, ali budi nadu za preživljavanje vrste, ističu iz županije, navodeći da je periska dobila ime po volonterki koja ju je uočila u kolektoru kod otoka Plavnika.

Lokacija na kojoj je periska pronađena, najjužnija je lokacija u sjevernom dijelu Jadrana na kojoj je pronađena živuća mlada periska.

Djelatnici županijske Javne ustanove "Priroda" prevezli su mladu perisku u Akvarij Pula koji, kažu, ulaže velike napore kako bi pronađene periske preživjele izvan staništa, u strogo kontroliranim uvjetima akvarija, čime bi se omogućilo očuvanje genetske raznolikosti i njihovo ponovno naseljavanje u prirodu.

Javna ustanova „Priroda“ i Prirodoslovni muzej Rijeka u suradnji s Diving Center Pelagos iz Njivica provode akciju prikupljanja kolektora s ličinkama periski na području županije. Sudjeluju i stručnjaci Prirodoslovnog muzeja Rijeka čija je zadaća prikupljanje i određivanje biološkog materijala koji se tijekom razdoblja ležanja u moru nahvatao na mrežicama kolektora.

Kolektori - rahle plastične mrežice usidrene na morsko dno pomoću plutača, su najprije podignute iz mora kod Njivica na otoku Krku, ali ondje nije pronađena niti jedna mlada periska.

To je, kažu, potaknulo sumnju da su sve periske u akvatoriju županije podlegle još nedovoljno objašnjenom masovnom pomoru te plemenite i najkrupnije vrste školjkaša u Sredozemnom moru i Jadranu. Čini se da tu pošast uzrokuju parazitski mikroorganizmi, čemu je moguće doprinijelo i globalno zagrijavanje mora.

Javna ustanova „Priroda“ uključila se u akciju prikupljanja podataka o plemenitoj periski nakon što se se pojavili znaci masovnog ugibanja, najprije u Zapadnom Sredozemlju 2016., a potom i u Jadranu 2019.,

Riječ je o projektu očuvanja plemenite periske u sjevernom dijelu Jadrana kojeg koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Primorsko-goranska županija.

Izrađen je prigodni letak kako bi se ljude potaknulo da dojave svoja zapažanja, a u akcije provjere, nakon što bi lokalitete sa živim jedinkama dojavili volonteri ili građani, uključili su se i ronioci. Djelatnici Javne ustanove „Priroda“ ronili su na svim dojavljenim lokacijama, no, sve pronađene periske bile su uginule.

Iz županije navode da su periske i prije bile ugrožene jer su ih izlovljavali, ponajviše turisti, te su bile gotovo nestale. No, nekoliko godina prije novog masovnog pomora, u većem broju su se vratile na lokalitete u županiji i drugdje na Jadranu.

Sljedećih dana planiraju se zaroni uz obalu otoka Krka, a stručnjaci se nadaju da se i tamo na kolektore naselila pokoja mlada periska, priopćeno je iz županijske uprave.

19. travanj 2024 09:37