StoryEditor

problemi u vijetnamuJoš tri člana posade bulk carriera Trogir pozitivna na koronavirus. Jadroplov: Iskrcani su i odvedeni u izolaciju, nisu imali simptome

Piše OM
17. kolovoza 2021. - 07:58

Nakon što smo u petak 13. kolovoza prenijeli članak s portala Pomorac.hr o situaciji u kojoj se u Vijetnamu nalazi bulk carrier Trogir u vlasništvu kompanije Jadroplov, za koju se saznalo putem poruke koju je tom portalu poslao jedan član posade koji se trenutno nalazi na brodu.

U međuvremenu se portalu Pomorac.hr javio još jedan član posade Trogira s novim informacijama o slučajevima zaraze Covid-19 virusom.

Evo njegove poruke:

Nadovezao bih se na članak o brodu Trogir koji je trenutno u karanteni u Saigonu, jedan sam od članova posade na tom brodu. Uprava Jadroplova je napisala u svojoj izjavi da je samo jedan pomorac pozitivan i da su ostali negativni i bez ikakvih simptoma. To nije točno.

Petim testiranjem koje nisu spomenuli je utvrđeno da su još trojica kolega pozitivni sa jasnim simptomima i trenutno čekaju prijevoz do kopna gdje će biti smješteni u izolaciju skupa sa kuharom nakon koje bi trebali biti vraćeni na brod, i još jedan član posade pokazuje jasne simptome zaraze corona virusom.

Što se tiče odgovornosti za ovu situaciju kapetan je dozvolio da se vijetnamski radnici nasele u prostorije nadgrađa broda unatoč negodovanju i protivljenju posade, točnije u rekreacijsku prostoriju koja je odmah nasuprot salona posade, u brodsku ambulantu i na most.

Pomorac.hr ponovno se obratio upravi Jadroplova kako bi dobili više informacija o situaciji.

Evo i njihovog službenog očitovanja:

Dana 11.08.2021. godine dostavili smo službeno očitovanje u svezi situacije sa Covid-19 na brodu Trogir. Dana 12.08.2021 smo izvješteni da je sukladno 5. testiranju obavljenom dana 11.08. utvrđeno da imamo još 3 člana posade pozitivna na Covid-19. Moram napomenuti da nijedan od tih članova nije pokazivao nikakve simptome zaraze, kao ni prvi član koji je iskrcan dana 11.08.

Navedeni članovi posade pozitivni na virus su iskrcani dana 14.08.2021. i odvedeni u izolaciju na kopnu. Prema kontaktima s njima nemaju nikakve simptome koji bi pokazivali da su pozitivni na virus. Dana 12.08.2021. je jedan pomorac dobio temperaturu te je stavljen u izolaciju na brodu. Bio je negativan na testiranju izvršenom dana 11.08. te se njegovo zdravstveno stanje u međuvremenu poboljšalo. Iako nemamo službenu potvrdu o zarazi, namjeravamo ga držati izoliranog od ostatka posade do 26.08. 2021.

U međuvremenu nisu vršena dodatna testiranja na Covid-19 te nitko od ostatka posade ne pokazuje nikakve simptome. Posadi je strogo naloženo da moraju držati razmak i poštovati sve potrebne zaštitne mjere da se smanji mogućnost zaraze.

U svezi navoda da je zapovjednik dopustio ukrcaj radnika u brodske prostore, moram izjaviti da je isto napravljeno u cilju izvršavanja aktivnosti ukrcaja. Naime navedeni radnici su zaduženi za potvrđivanje količine i kvalitete tereta koji se ukrcava, te zbog toga moraju boraviti na brodu tijekom cijelog ukrcaja. Bilo kakav kontakt sa njima je minimalan te je i mogućnost širenja zaraze isto tako minimalna.

item - id = 1120548
related id = 0 -> 1119757
related id = 1 -> 1114946
02. prosinac 2021 22:03