StoryEditorOCM

dan planeta zemlje‘Jadransko more jedno je od najčišćih u Europi, ali treba uzeti u obzir da su morska staništa složeni i vulnerabilni ekosustavi‘

Piše OM
22. travnja 2021. - 15:03

Povodom Dana planete Zemlje, na Facebook strranici Sveučilišta u Splitu na pet kratkih pitanja odgovorila je doc. dr. sc. Maja Krželj, pročelnica Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, a nadasve, velika zaljubljenica u more.

ČISTOĆA JADRANSKOG MORA?

Javno je poznata činjenica da je Jadransko more jedno od najčišćih u Europi, međutim, svakako treba uzeti u obzir da su morska staništa složeni i vulnerabilni ekosustavi, osjetljivi na različite antropogene utjecaje, zbog čega treba intezivnije poraditi na zaštiti i očuvanju našeg mora.

DA MOŽETE, KOJE BISTE TRI PRVE ODLUKE DONIJELI U SVRHU RJEŠAVANJA OKOLIŠNOG PROBLEMA JADRANA?

Prije svega je potrebno educirati širu javnost i građane o postojećim problemima i pritiscima na okoliš, kako bi se ojačala svijest i aktivni angažman građana. Nadalje, potrebna je aktivnija suradnja znanosti, gospodarstva i zakonodavaca te javnog i privatnog sektora kako bi se zajedničkim naporima došlo do najboljih rješenja vezanih za postojeće probleme.

UTJEČE LI ČOVJEK NA KLIMATSKE PROMJENE ILI SU ONE SAMO DIO ZEMLJINE UOBIČAJENE MIJENE?

Klimatske promjene su se već događale u Zemljinoj prošlosti te su zabilježene kao razdoblja zagrijavanja i hlađenja uz promjene koncentracija plinova u atmosferi, no smatra se da sadašnje promjene nastaju zbog ljudskih aktivnosti jer različiti podaci i brojna mjerenja ukazuju na to da se od početka industrijalizacije dogodio porast temperature i emisije stakleničkih plinova.

JE LI ZEMLJA ŽIVA?

Možemo reći da je Zemlja živa - uzimajući u obzir sveukupnu raznolikost života na Zemlji te sve promjene kroz koje naš planet neprestano prolazi.

VAŠA PORUKA ZA DAN PLANETA ZEMLJE?

Trebamo postati svjesni činjenice da ne postoji dio Zemlje koji nije onečišćen te je potrebno smanjiti pritisak na okoliš kako bi očuvali naš planet i nas same.

SRETAN VAM DAN NAŠEG JEDINOG I NAJLJEPŠEG PLANETA!

17. travanj 2024 23:16