StoryEditorOCM

terasa iznad moraHvarani šokirani izgledom kuće i betonskog pokosa u prekrasnoj uvali, investitori tvrde: Spasili smo plažu! Nismo blesavi da ovdje bespravno gradimo

Piše Vinko Vuković
30. srpnja 2021. - 10:59

- Ni govora ovdje o devastaciji obale nema, dapače, riječ je o njezinu spašavanju – govori nam Josip Dobronić, predstavnik tvrtke koja u hvarskoj uvali Podstine gradi kuće za odmor.

Jedna od tih kuća nedavno je dobila i pomoćni objekt s terasom koja "visi" nad plažom poput šalovanog "skywalka", dok se ispod nje nalazi zabetonirana strmina čineći čitav krajobraz, poglavito kad se promatra s morske strane, rijetko neprivlačnim.

Čak i za prilike države, a o Hrvatskoj je riječ, koja se diljem Dalmacije svojski trudi uništiti sve što se uništiti dade.

Čitatelji s Hvara zovu, šalju fotografije i hvataju se za glavu od muke, a investitor smiruje situaciju i tvrdi kako fotografije ostavljaju krivi dojam.

– Sve će to doći na svoje kad najesen završimo čitav posao. Pokos će biti prekriven puzajućim biljem, a slika će biti puno ljepša – najavljuje Josip Dobronić.

image
Računalni prikaz budućeg izgleda uvale Podstine na Hvaru
Podstine d.o.o.

Tvrtka koju predstavlja zove se "Podstine" d.o.o., registrirana je na Cipru, a vlasnik joj je Austrijanac. Vilu s fotografije koja obilazi zemlju gradi, pak, u partnerstvu sa Splićaninom Daliborom Ćorićem.

– Ja ne znam što je ljudima, pa nismo valjda toliko blesavi da baš na ovom mjestu bespravno gradimo. To bi bilo isto kao da posadite marihuanu pred vrata policijske postaje – slikovito će Ćorić.

Milanović kao susjed

Poduzetnik hoće reći da se u neposrednoj blizini njegove vile nalazi i znamenita vila Kovač, ljetnikovac u državnom vlasništvu u kojem se odmaraju najviši državi dužnosnici. Hvarani je zovu "Bakarićeva vila" jer je bila omiljena ljetna rezidencija jednog od najvažnijih jugoslavenskih funkcionara, a zadnjih godina koristili su je Stjepan Mesić i Zoran Milanović.

Daliboru Ćoriću već je, kaže, puna kapa. I ne želi više govoriti "o slučaju kojeg nema." Zato je tu kolega mu Josip Dobronić.

– Sve što radimo, radimo prema papirima, sve dozvole imamo, pa i dozvolu, odnosno suglasnost, za sanaciju pokosa koji se dijelom nalazi na našoj zemlji, a dijelom na državnoj kojom upravlja Grad Hvar. O uzurpaciji pak pomorskoga dobra ovdje nema ni govora – uvjerava Dobronić.

Kad su počeli graditi, a ima tome više od dvije godine, bili su i prijavljeni pa je posla bilo i za građevinsku inspekciju.

– Jesu, izlazili su inspektori na teren i nikad ništa sporno nisu našli, a i kako će kad je svaka naša aktivnost potkrijepljena službenim dokumentima – tvrdi naš sugovornik.

image
Čitatelj

Nesretni pokos, koji se saniran nekima učinio kao devastacija prirode, godinama je prijetio i ljudima i njihovim objektima.

– Sanirali smo ga 2019. godine, i to prema svim pravilima struke za što smo specijaliziranoj tvrtki platili 1,5 milijuna kuna, i tada se nitko nije javljao s kritikama. Isto tako, zanemaruje se da se poviše njega nalazi građevinsko zemljište koje bez sanacije pokosa ne bi moglo biti u funkciji – kaže Dobronić.

'To je sanacija'

Prema njegovim riječima, sanacija pokosa "školski je primjer kako bi ove stvari u Hrvatskoj trebale izgledati". A "viseća" betonska terasa, gornja konzola kako je zovu inženjeri, bila je nužna kao kontrauteg padini.

– Sve što ovdje vidite suprotno je devastaciji, ovo je sanacija u najboljem smislu te riječi – zaključuje Dobronić.

A plaža ispod pokosa, da i to kažemo, nije pod koncesijom tvrtke "Podstine". Plažu, kako nam reče Dobronić, "drži jedan lokalni čovjek, koji je presretan sa svime što smo napravili jer će mu sada gosti moći ležati na ležaljkama bez straha od odrona".

image
Čitatelj
18. travanj 2024 07:06