StoryEditorOCM

smiruju se tenzije?Francuska oslobodila britansku koćaricu, Macron: Pregovori se moraju nastaviti

2. studenog 2021. - 10:19

Francuska je oslobodila britansku koćaricu koju je zaplijenila prošli tjedan u francuskim vodama, objavila je u utorak Velika Britanija te pozdravila odluku francuskog predsjednika da odgodi uvođenje trgovinskih sankcija Britaniji zbog spora o ribolovu.

Spor oko prava na ribolov nakon brexita kulminirao je prošle srijede kada je Francuska zaplijenila britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u francuskim vodama blizu luke Le Havre. 

Upitan o tom brodu, britanski ministar okoliša George Eustice je rekao: "Da. Saznao sam da je plovilo sada oslobođeno". 

Vlasnika broda nije bilo moguće odmah kontaktirati, navodi Reuters. Podaci o praćenju broda pokazuju da se plovilo nalazi u Le Havreu. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak rekao da odgađa trgovinske sankcije Britaniji kako bi pregovarači s obje strane mogli raditi na novim prijedlozima za smirivanje spora oko prava na ribolov nakon brexita. 

image
Britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u Le Havreu
AFP

"To je odluka Francuza da se povuku iz prijetnji koje su uputili", rekao je Eustice za Sky. "Pozdravljamo to."

Macron je u ponedjeljak rekao da će njegova vlada odgoditi uvođenje sankcija Britaniji u sporu oko ribolova do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će od ponedjeljka u ponoć odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

"Ovog poslijepodneva nastavljeni su razgovori na osnovi prijedloga koji sam iznio premijeru Johnsonu. Pregovori se moraju nastaviti", rekao je Macron u ponedjeljak novinarima na rubu klimatske konferencije u Glasgowu.

"Vidjet ćemo gdje smo sutra na kraju dana, hoće li se stvari zaista promijeniti", naglasio je.

image
Član posade britanskog ribarskog broda Cornelis Gert Jan
AFP
29. travanj 2024 11:34