StoryEditorOCM

‘fitoplankton gladuje‘Dubrovčani se već danima žale na fekalije u moru: ‘Nije nam jasno zašto obmanjuju javnost, postojeći sustav ne funkcionira. Tko će odgovarati?‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić/DV
14. srpnja 2021. - 09:49

Dubrovčani se često žale na zagađenje mora i prilažu fotografije s raznih kupališta, konkretno posljednje dvije dojave odnosile su se na Hotele Villa Dubrovnik i Vis 2.

Stanovnici Rijeke dubrovačke upozoravaju na onečišćenje 'zbog ilegalnih preljeva fekalnih voda kao posljedice izvođenja radova od strane investitora Vodovod Dubrovnik', pa je upit o ovim zagađenjima mora, koja na žalost nisu usamljena, Dubrovački vjesnik poslao direktoru Vodovoda Lukši Matušiću, uz pitanje što čini na rješavanju ovakvih događaja i kako ih misli spriječiti u budućnosti.

O situaciji na Rijeci dubrovačkoj je u ponedjeljak na press konferenciji govorio i vijećnik MOST-a Maro Kristić, navodeći da se 'tamošnji radovi ne odvijaju pod kvalitetnim stručnim nadzorom'. Stanovnici Mokošice navode da je 'problematika kanalizacijskog sustava kompleksna, problemi su na svakome koraku, nisu od jučer, nego traju dugi niz godina'.

- Za vrijeme uprave danas pokojnog Ljuba Medakovića bilo je puno manje problema nego ih ima zadnjih nekoliko godina – kažu nam.

- Prije nekih pet godina izveden je kanalizacijski sustav Rožat-Obuljeno-Gorava sve do Ponte (svjetionika). Radove je izvodio Viadukt d.o.o. i izvedeni su kvalitetno. Za taj gravitacijski sustav izvedena je crpna stanica Obuljeno i Rožat. Izvedenim crpnim stanicama se sadržaj iz gravitacijskog cjevovoda prepumpava u tlačne cjevovode sve do glavnog fekalnog kolektora Mokošice, a prema našim pretpostavkama, glavni kolektor je potkapacitiran – ističu sugovornici Dubrovačkog, među kojima ima i onih građevinske struke.

- Do tog zaključka smo došli jer se dugi niz godina suočavamo s problemima razlijevanja kanalizacije po našim vrtovima, čime se uništava urod povrća, a stradavaju i voćke jer nisu u pitanju samo fekalije, nego i deterdženti i druga sredstva za čišćenje, koja trajno zagađuju našu zemlju – apeliraju Mokošani, te dodaju da su s gospodinom Matušićem iz Vodovoda već imali sastanak i u više navrata otvoreno razgovarali o problematici.

image
Onečišćenje mora od kanalizacije

– Nije nam jasno zašto sada obmanjuju javnost tvrdeći da je kanalizacija u rijeci zbog nekoliko ilegalnih septičkih jama, kada je jasno da njihov postojeći kanalizacijski sustav ne funkcionira – naglašavaju.

- Možda nije problem u potkapacitiranosti, nego u održavanju sustava. Činjenica je također da je na glavni fekalni kolektor spojena oborinska voda nekih novijih zgrada iz naselja Mokošica, a oni to itekako dobro znaju. Čak su nam rekli da slute koje su se zgrade spojile, jer otprilike znaju kad su problemi krenuli i tko je gradio. Međutim, na naše bezbrojne zamolbe, apele, pozive i prijedloge da detektiraju ilegalno spojene oborinske odvode, to ipak nisu učinili – kažu stanovnici ovog dijela Dubrovnika.

- Kad bi detektirali ilegalne oborinske odvode, bar bi u vrijeme velikih kiša spriječili plavljenje fekalijama kuća i vrtova u Donjem Obuljenu i na Goravi. Vodovod ima službu za održavanje koja ne obavlja redovito svoj posao. Bili smo svjedoci više puta da je kanalizacija na šahtovima doslovno prštala! Neki šahtovi su zbog toga zavareni, ali je uvjet da se zavare bio da naprave ilegalne ispuste kanalizacije u oborinski kanal u Donjem Obuljenu – govore o načinima 'rješavanja problema'.

- Oborinski kanal je širine oko metar i pol, a na videu koji smo snimili vidljivo je izlijevanje fekalija prije nekih 15-tak dana. Tad, kad se to dogodilo, bila je suša i nije imalo veze s kišom. Stoga zaključujemo da je, osim što se ne održava i ilegalno je spojena oborinska odvodnja, problem i u kapacitetu glavnog fekalnog kolektora. Da je tome tako, potkrjepljuje i činjenica da je isti problem i u oborinskom kanalu u Staroj Mokošici, blizu stare ambulante, gdje je plaža, na kojoj sad stoji znak zabrane kupanja. Otpočetka ove sezone u Staroj Mokošici imamo zagađenje i pojavu e.colli – upozoravaju.

– Direktor Vodovoda u svojoj izjavi za medije rekao je kako su uzrok zagađenja pojedinci koji imaju ilegalne septičke jame. Sigurno da postoje takvi pojedinci, ali ovaj problem nije lokalan, već globalan jer je cijela rijeka zagađena, te se u blizini crpne stanice u Staroj Mokošici uslijed radova na kanalizacijskom sustavu ispuštaju fekalije u more – ističu, i pitaju se tko kontrolira ispuste crnih tankova s jahti u ACI marini i na koji se način rješavaju fekalije marine kad nema kanalizacijskog sustava.

image
Onečišćenje mora od kanalizacije

- Neslužbeno smo saznali da postoji samo taložnik, a da sve preko toga ide u rijeku. Koliko se često prazni taložnik, gdje su računi od takvih usluga? Osim fekalija u marini, tu su i štetne otpadne vode od skidanja i pranja kopera s brodova. Veliki zagađivač je i 'Libertas', koji ima upravnu zgradu u Komolcu i pere autobuse. Prema našim informacijama, i oni imaju samo taložnik, a ostalo se potokom Slavijanom ulijeva u rijeku – kažu.

- Svjedoci smo i da unatoč dobro izvedenoj kanalizaciji Rožat – Gorava, predio oko crpne stanice Obuljeno smrdi po kanalizaciji jer se ne pali redovito. Zašto nam u kućanstvima smrdi? Imamo uredno izvedene oduške kanalizacijskih sustava, ali sustavom se širi nesnosan smrad, do te mjere da čak i u hladnim zimskim danima, dok grijemo svoja kućanstva, moramo neprestano provjetravati jer nam iz svih odvoda izlazi nesnosan smrad – ističu stanovnici u Donjem Obuljenom i na Goravi.

– Ni crpna stanica Sustjepan ne pali se redovito, a do tog zaključka dođemo svaki put kad vidimo dugačak, šporki žuto-smeđi trag rijekom iz pravca Sustjepana prema Čajkovićima. Tada se veliki broj galebova sjati na rijeku i znamo jako dobro da se kanalizacija, umjesto iz crpne stanice Sustjepan, prepumpava za Batahovinu dalje na Petku. Koje nam koristi od kanalizacijskog sustava kad nam rijeka ostaje zagađena? Utrošeni su ogromni novci, a ništa ne funkcionira kako treba – govore i spominju kako su izvođači radova u Staroj Mokošici uništili postojeći kameni obalni zid, koji datira iz 1906. godine.

- Zatvorili su u kamenu napravljene propuste vode koje su ljudima služile kao oborinski ispusti, da im kuće ne plave, i polomili su kolobrane. Stari obalni zid, koji je i nakon rata obnovljen da bi mu se očuvala izvornost, dio je identiteta Rijeke dubrovačke i graditeljske cjeline zajedno s ljetnikovcima, ribnjacima, orsanima, starim mulićima. Izjava gospodina Matušića, koji smatra da to nije ni od kakve važnosti, je skandalozna. Rijeka dubrovačka je pod zaštitom od 1964., te svaki projekt koji je u zoni zaštite, uz sve suglasnosti javno-pravnih tijela, mora imati i suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prirode, upravo da bi se očuvao identitet zaštićene cjeline. Izvođači su zabetonirali postojeći obalni zid novim betonskim zidom u jednostranoj oplati, a da apsurd bude veći, taj betonski zid je napravljen bez temelja! Svaki, pa i neuki građanin, zna da to nije normalno. Pored toga, na službenim stranicama Vodovoda dostupni su projekti. Projektom izgradnje kanalizacijskog sustava uopće nije bilo predviđeno dirati obalne zidove, a kamoli ih uništiti i naliti beton. Pitanje je tko će ponovo platiti izgradnju kamenih obalnih zidova? Što radi nadzor? Tko će odgovarati i kad će nas prestati lagati? – pitaju se stanovnici Mokošice.

- Cijelo naše djetinjstvo smo se kupali u rijeci, a danas našu djecu moramo voditi na udaljene plaže jer je rijeka toliko zagađena. Ovo je ekocid i kulturocid Rijeke dubrovačke – zaključuju, ogorčeni ovakvim stanjem stvari.

image
Unatoč dobro izvedenoj kanalizaciji Rožat – Gorava, predio oko crpne stanice Obuljeno smrdi
Božo Radic/Cropix

Stigao je i odgovor iz Vodovoda Dubrovnik:

- U blizini lokacija koje navodite (ispred hotela Vis 2 te Vile Dubrovnik) nema instalacija javne odvodnje ili incidentnih preljeva iz kojih bi moglo doći do izlijevanja otpadnih voda. Iz fotografija koje su dostavili Vaši čitatelji ne može se sa sigurnošću utvrditi radi li se o onečišćenju iz internih instalacija obližnjih objekata ili brodova, ili se radi o prirodnoj pojavi "cvjetanja" mora. Pogotovo zato što kod kanalizacijskog onečišćenja more biva zamućeno po čitavoj visini vodenog stupca, dok je na fotografijama vidljivo samo na površini. U ovo doba godine, pogotovo pri visokim temperaturama, učestala je pojava "cvjetanja" mora duž cijele naše obale, pa je tako ona posljednjih dana zabilježena na području od Zadra do Makarske, o čemu su mediji već izvještavali. Tako se navodi izjava Donata Petriciolija, diplomiranog inženjera biologije i ekologije s više od 30 godina iskustva u terenskom i laboratorijskom radu, čiju izjavu citiramo:

- Ukratko, fitoplankton gladuje, jer je more uslojeno zbog slabog miješanja, ispušta mukopolisaharidne niti da sakupi još nutrijenata. Niti se nakupljaju, bakterije razgrađuju i stvaraju mjehuriće plina koji niti dovode do površine mora. Struje, valovi i nadasve vjetar to naguraju negdje i eto! Riječ je o prirodnoj pojavi. Situacija je zanemariva u usporedbi s onom iz kasnih 90-ih – citira referent za odnose s javnošću Tihomir Matić u odgovoru iz Vodovoda.

- Iako napominjemo da bi se isključivo uzorkovanjem moglo sa sigurnošću utvrditi radi li se o toj pojavi ili onečišćenju, treba istaknuti kako su dosadašnja uzorkovanja mora pokazala visoku kvalitetu mora na plažama. Iznimka je na području Rijeke dubrovačke, gdje zbog radova i potrebe ispumpavanja mora iz rovova dolazi do zamućenja, ali i onečišćenja na mikrolokaciji zbog procjednih otpadnih voda jer na tom području nema sustava javne odvodnje. Ujedno ističemo da Vodovod svakodnevno kontrolira svoje instalacije i hidrotehničke objekte i nije imao incidentnih situacija koje bi mogle uzrokovati onečišćenje mora – istaknuli su iz Vodovoda, uz navođenje nekoliko linkova na tekstove koji govore o cvjetaju mora.

17. travanj 2024 01:31