StoryEditorOCM

Država odustaje?Dokapitalizacija Jadroplova upala u slijepu ulicu: donosimo dijelove dramatičnog noćnog dopisivanja na relaciji nadzornici - Uprava - burza

Piše Damir Tolj
4. rujna 2021. - 10:18

Potpuno je nejasno što se događa s dokapitalizacijom splitskog "Jadroplova": najavljena emisija dva milijuna dionica, po minimalnoj traženoj cijeni od 25 kuna za dionicu, zapala je u slijepu ulicu i nitko ne zna kakav će biti rasplet.

Burza je privremeno obustavila trgovanje vrijednosnicom, Uprava tvrtke već je odabrala ponude za upis novih ulagača – 12 tvrtki, fondova i pojedinaca koji bi trebali uplatiti 41 milijun kuna svježega kapitala – ali četvero članova Nadzornog odbora, koji predstavljaju državu kao većinskog vlasnika, na ad hoc sjednici u Zagrebu osporilo je cijeli proces i oduzelo prethodnu suglasnost Upravi da samostalno odlučuje o ponudama. No, šefica nadzornika nazvala je taj zagrebački skup nelegalnim i bez pravnog učinka.

Tko će raspetljati čvor i na koji način, teško je pitanje.

U međuvremenu je Ksenija Koščević Čuvalo, zamjenica predsjednice Nadzornog odbora u "Jadroplovu", podnijela ostavku zbog osobnih razloga, objavljeno je u petak ujutro.

Dramatično je bilo pratiti razvoj događaja prvog i drugog rujna. Evo rekonstrukcije najzanimljivijih dijelova noćnih dopisivanja u srijedu i četvrtak na relaciji nadzornici – Uprava – burza. Sve je i objavljeno na stranicama zagrebačkog tržišta kapitala.

Nadzornik Siniša Prnjak: "Objavljeni javni poziv za dokapitalizaciju, od 25. srpnja, ne odgovara suglasnosti koju je Nadzorni odbor dao Upravi, čime je učinjena bitna povreda: objavljeni tekst javnog poziva ne odgovara tekstu na koji je NO dao suglasnost u lipnju 2021. godine."

Prnjak ističe da u tekstu javnog poziva stoji kako Uprava tvrtke ima pravo izabrati i ponude koje su ispunile uvjete za odbacivanje ako smatraju da je to u interesu društva, čime se krše zakonski propisi koji reguliraju izbor najbolje ponude, jer se može izabrati i ona koju treba odbaciti.

Nadzornik Tibor Konjevod navodi da je tijekom javnog poziva došlo do rasta vozarina, čime je porasla vrijednost tvrtkine imovine, pa je sada vrijednost brodova veća od 65 milijuna dolara.

Ksenija Koščević Čuvalo, dopredsjednica NO-a, kaže da nadzornici nisu bili pravovremeno upoznati sa sadržajem javnog poziva.

Nadzornici su zato donijeli odluku da se povlači suglasnost NO-a izdana Upravi "Jadroplova" u lipnju za realizaciju dokapitalizacije. Upravi nalažu obustavu postupka samostalnog odabira pristiglih ponuda. Nadzorni odbor na idućim će sjednicama donijeti odluku o davanju suglasnosti na tekst novog javnog poziva. O svemu su obavijestili Olega Butkovića, ministra mora, te Milana Plećaša, ravnatelja CERP-a.

image
Feđa Klarić/Cropix

Sjednica je održana u zagrebačkom Centru za restrukturiranje i prodaju 1. rujna, u 18.15. Sazvana je na zahtjev troje nadzornika: Koščević Čuvalo, Prnjaka i Konjevoda. Goran Matešić glasao je telefonom. Čelnica NO-a Vesna Gudelj, šefica knjigovodstva u "Jadroplovu", obavijestila je zamjenicu da ne želi sudjelovati zbog opravdanih zdravstvenih razloga (COVID-19).

Iste večeri u 21.07 Gudelj šalje e-mail nadzornicima i poručuje:

"Vaš večerašnji sastanak nije sjednica Nadzornog odbora, niti vaše odluke, donesene izvan sjednice, mogu polučiti pravne učinke, u čemu su odredbe Zakona o trgovačkim društvima, naš Statut i Poslovnik o radu potpuno jasni. Sjednica je zakazana 6. rujna, kada će se i održati ako bude foruma."

Gudelj navodi i da je ostalim nadzornicima naložila da se raziđu, kada su je obavijestili da se sastaju u prostorijama državnog CERP-a.

Iste noći, odnosno rano ujutro 2. rujna, u 2.18, opunomoćeni odvjetnik Boris Ivančić, po nalogu Uprave brodara, obraća se e-mailom nadzornicima i kaže kako "Uprava u ovom trenutku ne može procijeniti je li sjednica uopće, u smislu Zakona o trgovačkim društvima, bila sjednica NO-a, odnosno mogu li donesene odluke polučiti pravne učinke za društvo".

Pa im je postavio niz pitanja o okolnostima sazivanja sjednice: tko, što, zašto i kako, te je li sjednica rezultat vanjskih pritisaka. S obzirom na to da je tvrtka na burzi i usred dokapitalizacije, odvjetnik Ivančić traži da se nadzornici o svemu hitno očituju Upravi.

Još nisu.

Vrlo je nejasno zašto su državni nadzornici reagirali tek nakon odabira ponuditelja, budući da su sve informacije imali odavno. Javni poziv bio je snazi od 25. srpnja do 20. kolovoza. Zašto nisu vikali ako nešto nije bilo u redu?! Čini se da država potiho odustaje od dokapitalizacije i ne želi reći zašto.

Branimir Kovačić, direktor Jadroplova: Ne znam što će biti, ali sam optimist


– Europska komisija prihvatila je plan restrukturiranja tvrtke, a Republika Hrvatska obvezala se dokapitalizacijom smanjiti vlastiti vlasnički udio u "Jadroplovu" i tako provesti djelomičnu privatizaciju kompanije. Sukladno svemu, Skupština je rekla da Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora, može dokapitalizirati tvrtku za 41 milijun kuna. Također, nominalna cijena dionice smanjena je na 10 kuna. Na Burzi je vrijedila 8,7 kuna. Lani smo imali dobitak od 100 milijuna kuna. Dobar dio povezan je s vrlo uspješnim refinanciranjem starih obveza. U tom smislu, i ja sam s tri milijuna kuna jamčio vlastitom imovinom za državnu firmu. U tom trenutku vrijednost "Jadroplova" bila je nula kuna.

No, vozarine na tržištu su porasle, pa i vrijednost kompanije. Na temelju procjene renomirane domaće revizorske tvrtke, Nadzorni odbor dao je suglasnost Upravi za dokapitalizaciju – dva milijuna dionica po minimalno 18 kuna. Išao je natječaj, a minimalnu smo cijenu, na temelju procjene, podigli na 25. Odabrali smo ponuđače koji će uplatiti 41 milijun kuna, čime bi se osigurala opstojnost tvrtke, ostanak u Splitu i razvojni projekti.

Ja sam optimist, vjerujem da će država na kraju ipak odobriti dokapitalizaciju. U suprotnom, ne samo da "Jadroplov" gubi reputaciju i vjerodostojnost, jer više ne vrijede uobičajeni tržišni odnosi, nego gubi i RH, koja se obvezala provesti proces, a proveli smo ga na javan i transparentan način. I koji bi se ulagač više javio u nekom drugom krugu?! Vjerujem da će država promijeniti mišljenje i dopustiti da se dokapitalizacija dovrši. Imaju sve u svojim rukama.

Prvi put se ovakvo što dogodilo i ne znam što će biti, ali sam optimist.

Prihvaćeno 12 ponuda


'Jadroplov' je 1. rujna na Burzi objavio rezultate provedenog javnog poziva, zaključenog 20. kolovoza, za dokapitalizaciju i upis dva milijuna novih dionica, čija je najniža tražena cijena bila 25 kuna. Zaprimili su 13 urednih ponuda, među kojima je jedna brodarska kompanija ponudila da će kupiti cijelu emisiju, i 12 različitih ponuda za preuzimanje manjinskih udjela.

Sve su ponude bezuvjetne i glase na svotu od najmanje milijun kuna, sukladno uvjetima. Odbijene su dvije ponude za preuzimanje koje nisu sastavljene ni upućene sukladno javnom pozivu.

Iz objave na Burzi zaključuje se da je Uprava – koja o svemu odlučuje sama, na temelju lipanjske suglasnosti Nadzornog odbora – odbila ponudu tvrtke UME Shipping LLC, kao i da je, kao nevažeće, odbacila ponude zadarske Tankerske plovidbe i društva Delos Asset Acquisition II LLC.

Uprava je 1. rujna jednoglasno prihvatila 12 ponuda:

- Agram Invest - 500.000 dionica
- Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond (SZAIF) - 300.000 dionica
- Maverick Wealth Management - 200.000
- Jadran kapital - 160.000
- Krešimir Dadić - 80.000
- Strukturiranje - 60.000
- Ana-Marija Mamić - 60.000
- Ante Grubišić - 50.000
- Emil Mihalina - 50.000
- Vitom commerce - 45.000
- Siniša Lušić - 40.000
- Jozo Dadić - 40.000

Ponuditeljima će biti upućena protuponuda "Jadroplova" za upis dionica po cijeni od 26 kuna po dionici.

25. travanj 2024 08:42