StoryEditorOCM

ugroženo poslovanjeČarteraši u velikim gubicima: Moramo plaćati potraživanja i kredite, rezervacije se otkazuju... Neophodna nam je hitna i direktna pomoć!

Piše D.B.
16. travnja 2021. - 13:07

Glavni problemi s kojima se uslijed pandemije koronavirusa suočavaju i bore predstavnici nautičkog čartera u Splitsko-dalmatinskoj županiji te načini kako ih riješiti i što poduzeti kako bi sezona bila što je moguće bolja, bili su glavna tema online sjednice Strukovne grupacije pružatelja usluga na plovilima – charter HGK – Županijske komore Split.

Iako rad čarter tvrtki nije službeno obustavljen, on je gotovo u potpunosti onemogućen zbog nemogućnosti dolaska gostiju, otkazanih letova te lockdowna na emitivnim tržištima.

Čarter tvrtke su, rečeno je na sastanku, trenutno u situaciji da im na naplatu dolaze potraživanja i krediti, rezervacije su većinom one prebačene od prošle godine, a s obzirom na neizvjesnu epidemiološku sliku upitno je koliko će se uspjeti realizirati te sve više bilježe otkaze.

Ovakva situacija ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje i opstanak, ali i brojnih vanjskih kooperanata naslonjenih na ovu djelatnost.

- Kako bi održali likvidnost poslovanja i u konačnici radna mjesta, čarter tvrtkama je neophodna hitna i direktna pomoć. Na nacionalnom nivou radi se na produženju moratorija na kredite i na iznalaženju mogućnosti subvencija kamata, a regionalno čarter tvrtke traže bespovratna sredstva potpore za vezove kao najvećeg pojedinačnog troška kojeg nije moguće eliminirati -poručila je predsjednica Strukovne grupacije chartera Sara Douzzan Županović.

image
Tko zna što će biti od sezone
Vojko Bašić/Cropix

U traženju modela za bespovratne potpore, predstavnici Grupacije su dan ranije u ŽK Split održali sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i banaka.

Čarter tvrtke, koje imaju vrlo visoke troškove hladnog pogona te bilježe gubitak od 54 posto noćenja na nacionalnom nivou i 63 posto na nivou Splitsko-dalmatinske županije, na naredne mjesece gledaju kao na presudne za svoj opstanak.

S obzirom da je u nautičkom čarteru Hrvatska svjetska velesila, s čim se volimo ponositi, a Splitsko-dalmatinska županija s najvećim brojem noćenja u nautičkom turizmu, riječ je o itekako bitnoj djelatnosti te se predstavnici Grupacije nadaju razumijevanju za njihove probleme i izravnoj pomoći, kažu u splitskoj Komori

Također žele naglasiti da je bitno razlučiti prihode od vezova u marinama koji pripadaju marinama od prihoda čarter tvrtki, jer se nerijetko pod rezultate nautike uzimaju u obzir samo rezultati marina, koje bilježe manji gubitak (od 11 posto na nacionalnom planu), čime teška pozicija čartera, koji imaju gubitak noćenja veći od 50 posto i visoke fiksne troškove, ostaje zanemarena. 

Smatraju da je najvažnije da kao destinacija iziđemo iz crvene zone te je na svima nama da se pridržavamo mjera i napravimo sve da broj zaraženih dalje ne raste.

image
Nikola Vilić/Cropix
18. travanj 2024 16:59