StoryEditorOCM

znanostAkademik Mirko Orlić objavio udžbenik o fizičkoj oceanografiji, promocija je ovog petka na splitskom PMF-u

Piše M. I.
8. ožujka 2023. - 08:55

Ovog petka, 10. ožujka, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, u 12.15 sati održat će se predstavljanje novog sveučilišnog udžbenika "Uvod u fizičku oceanografiju" autora akademika Mirka Orlića.

O knjizi će govoriti: izv. prof. dr. sc. Jadranka Šepić, doc. dr. sc. Žarko Kovač, te sam autor.

Knjiga je proizašla iz autorovih predavanja studentima, a sastoji se od dvaju dijelova. Prvi dio obuhvaća osnove deskriptivne oceanografije, a drugi dio se bavi dinamičkim aspektima oceanografije. Ovaj udžbenik prvenstveno je namijenjen studentima koji oceanografiju upisuju na preddiplomskom i diplomskom studiju geofizike, geologije i biologije, fizike, tehnologije mora, na studiju fizike okoliša ili pak na poslijediplomskom studiju oceanologije.

Profesor Orlić radi na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Surađivao je i sa sveučilištima u Splitu, Osijeku, Trstu, Bologni i Seattleu. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te obnaša dužnost predsjednika Hrvatskoga povjerenstva za geodeziju i geofiziku.

Empirijski i teorijski istražuje fizikalne procese u moru te izučava povezanost tih procesa s onima u atmosferi i unutrašnjosti Zemlje. U početku je pretežno izučavao područje Jadrana, a s vremenom se zainteresirao za pojave na većem prostoru. Tako je primjerice, zajedno s kolegom sa Sveučilišta u Zagrebu, razvio metodu koja omogućuje da se globalne promjene temperature povežu s globalnim promjenama morske razine.

Profesor Orlić sudjeluje i u razvijanju različitih statističkih metoda, a jedna od njih – parcijalna valićna analiza – našla je primjenu ne samo u širem području geoznanosti već i u ekonomiji.

Objavio je temeljni fizičko-oceanografski udžbenik a – kao koautor – i knjigu o vremenu i klimi jadranskog područja. Pisao je i o povijesti struke.

Akademik Orlić dobitnik je Fulbrightove nagrade, Državne nagrade za znanost, Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Nagrade ‘Andrija Mohorovičić‘.

U Splitu će prezentirati svoj udžbenik predavanjem pod naslovom "Dekompozicija procesa koji dovode do podizanja morske razine i poplavljivanja obale".

02. lipanj 2024 13:11