StoryEditorOCM

novo otkrićeZnanstvenici prvi put snimili seksualni odnos grbavih kitova, oba su bila mužjaci!?

Piše OM
1. ožujka 2024. - 10:56

Unatoč desetljećima istraživanja grbavih kitova, nikad nije dokumentirana kopulacija jedinki ove vrste. Sve do sada, kada su dvojica fotografa snimila seksualni susret između dva kita u blizini obale Havaja. Fotografije su dodatno značajne jer su oba kita bila mužjaci, prenosi Index.

Da fotografije uistinu prikazuju prvi dokumentirani seks grbavih kitova potvrdili su znanstvenici u novoobjavljenoj studiji. Sve se dogodilo u siječnju 2022. zapadno od otoka Maui, kada su dva kita prišla i kružila oko broda prije nego što su se upustili u seksualnu aktivnost oko tri do pet metara ispod broda.

Oba kita bila su mužjaci, što čini fotografije koje su snimili Lyle Krannichfeld i Brandi Romano prvim dokazom homoseksualnog ponašanja kod grbavih kitova. Ovo je prvi put da su ljudi svjedočili bilo kakvom spolnom odnosu kod ove vrste.

Homoseksualno ponašanje je uobičajeno među brojnim životinjskim vrstama, primijećeno je među dupinima i orkama, ali nikad prije među grbavim kitovima.

Stephanie Stack, znanstvenica iz Pacific Whale Foundationa i glavna autorica nove studije, za Guardian je rekla da je seksualno ponašanje grbavih kitova "do sada uglavnom bilo misterij".

"Ovo otkriće dovodi u pitanje naše unaprijed stvorene predodžbe o ponašanju grbavih kitova", rekla je. "Iako smo dugo prepoznavali složene društvene strukture ovih nevjerojatnih stvorenja, svjedočiti prvi put kopulaciji dva mužjaka kita jedinstven je i izvanredan događaj."

Grbavi kitovi mogu biti dugi i do 16 metara i težiti 36 tona, što je težina nekoliko autobusa. Vrsta obično provodi ljeto hraneći se u polarnim vodama prije nego što migrira u topliju, tropsku klimu tijekom jeseni i zime. Nekad ugrožen komercijalnim lovom na kitove, broj grbavih kitova se posljednjih godina povećao.

Fotografije i studiju možete pogledati OVDJE.

 

 

28. travanj 2024 02:45