StoryEditorOCM

naše moreŽalosna slika podmorja: plemenite periske nisu pronađene u moru oko Lastovskog otočja

Piše M. I.
18. listopada 2023. - 13:42

U tijeku je projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu, pa se u sklopu njega obavljaju istraživanja u Parku prirode Lastovsko otočje.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu, koordiniran od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša nastavlja se do 2025.godine.

Tijekom proteklog tjedna istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba je, u suradnji sa znanstvenicima Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, te uz organizacijsku i logističku podršku djelatnika PP Lastovsko otočje, izvadio iz mora i pretražio kolektore za prihvat mlađi plemenite periske, te je na istim lokacijama kao i u proljeće prikupljen plankton za detekciju parazita Haplosporidium pinnae.

Kolektori su postavljeni u svibnju i do listopada su bili uronjeni u more na šest lokacija PP Lastovsko otočje: Skrivena luka, Mrca, Mali Maslovnjak, Mrčara, Borova i Vejo Lago.

Plemenita periska se razmnožava tijekom ljetnih mjeseci, pa je u jesen moguće u mrežama kolektora pronaći male periske, ali na žalost ni ove godine, treće zaredom od kad se provode aktivnosti projekta, nisu pronađene, javljaju iz PP Lastovsko otočje.

image
Hrvatski veterinarski institut

Znanstvenici sa Sveučilišta u Dubrovniku su vrlo detaljno analizirali, sortirali i konzervirali mnogobrojne organizme pronađene na mrežama kolektora, pazeći pritom na njihove lokacije i dubine, a njihovu detaljnu analizu će dovršiti u svojim laboratorijima.

Pretraženo je i fotodokumentirano podmorje na svim lokacijama na kojima su bili smješteni kolektori, ali je žalosna slika podmorja prepunog praznih ljuštura plemenite periske samo upotpunjena ljepljivim smeđim nitastim algama koje su rezultat recentnih likalnih i globalnih promjena u morskom okolišu.

U okviru aktivnosti projekta bilježe se, osim plemenite periske Pinna nobilis, i nalazi druge dvije vrste koje obitavaju u Jadranu, Pinna rudis i Atrina fragilis, pa je temeljem dojava profesionalnih i rekreativnih ronioca na lokaciji Zaglav, Vejo Lago i rt Žrvanj potvrđeno još šest živih jedinki Pinna rudis.

image
Hrvatski veterinarski institut

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu je probuditi ekološku svijest među populacijom, kroz sve dobne skupine provući spoznaju o važnosti čistoće i zdravlja morskog ekosustava, te je nakon pretraživanja kolektora organizirano terensko predavanje i prezentacija.

Izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić sa Sveučilišta u Dubrovniku i dr.sc. Željko Mihaljević iz Hrvatskog veterinarskog instituta održali su u Pasaduru radionicu i prezentaciju aktivnosti projekta, te zainteresiranu djecu i odrasle upoznali sa načinom rada i opremom koja se pri tom koristi.

05. svibanj 2024 16:57