StoryEditorOCM

ISPOD POVRŠINEUpoznajte 84-godišnjeg Alda Verbanca, najstarijeg aktivnog ronioca na Jadranu

Piše OM
1. kolovoza 2024. - 09:48

Aldo Verbanac najstariji je ronilac na Jadranu. O njemu reportažu donosi HRT.

U 60 godina aktivnog ronilačkog života, bez udesa, šjor Aldo za sobom ima tisuće zarona na potonulim brodovima i potragama za nestalima u moru. Kao ronilački instruktor u ljepote morskih dubina uveo je generacije i generacije mladih ronilaca. 

Umjesto da se malo brčka u plićaku, pa lijepo smjesti u neki debeli hlad kraj mora, najstariji ronilac na Jadranu u svojoj 84. godini prkosi svim predrasudama o tome što bi u njegovoj dobi bilo primjereno ili mudro.

U zaron nikad sam! Jedno je od osnovnih pravila u ronjenju. I zato nikamo bez svoga "kompanjona". Koji usput rečeno već dobrano gazi 80!

- Od 1966. on i ja smo na tisuće urona napravili zajedno i nikad nikome ništa se nije dogodilo. Uvijek smo pazili jedan na drugoga, poručio je Aldo Verbanac, ronilac, 84 godine.

Ali nakon skoka ipak malo zapinje.

- On ne prazni jacket, on ga puni da....Krivo radi, što ja znam, star je, kazao je ronilac Aleksandar Pašić.

- Ne prazni mu se jacket. Puni jacket, ne stišće uviijek sivi gumb, nego stišće crveni. Mora znati, dodao je ronilac, 80 godina Zvonko Matošević. 

A onda pod površinu. Prvi put u 60 godina "Badi" je i snimatelj. Unaprijed mu valja oprostiti nesavršene kadrove.

Bitno da je zaron dokumentiran. Malo osvježeni nakon zarona lakše prizivaju stare uspomene i sjećanja.

Dok prebire po starim fotografijama Aldo nam priznaje da mu je ipak najveću radost pričinjavalo obučavati nove zaljubljenike u podmorje.

20. rujan 2024 16:44