StoryEditorOCM

čudesno bićeU novootvorenom laboratoriju u Puli prati se uzgoj jedne od najotrovnijih meduza Sredozemlja

Piše OM
26. lipnja 2024. - 09:52

Iz pulskog akvarija su se pohvalili kako su po prvi puta u svom novootvorenom laboratoriju za režnjake u prilici pratiti razvoj morske mjesečine (Pelagia noctiluca), jedne od najotrovnijih i najbrojnijih meduza Sredozemlja.

Iako je uobičajeni stanovnik južnog Jadrana, za razliku od prijašnjih godina viđena je ovog proljeća u mnogo većem broju, čemu su i sami svjedočili prošlog tjedna na Mljetu. Poznato je da povećanju njezine brojnosti pogoduje viši salinitet, temperatura i atmosferski tlak, što je ove godine i zabilježeno, piše Jutarnji list.

Zanimljivo je da se morska mjesečina, za razliku od većine meduza, razmnožava isključivo spolnim putem (nema fazu polipa) tijekom cijele godine, no najviše u proljeće i jesen. Ovisno o veličini, ženka u jednom danu ispušta nekoliko tisuća jajnih stanica.

- Ronjenjem na dah, u uvali Saplunara, sakupili smo 10 odraslih jedinki koje su odmah započele ispuštati svoje gamete. Nakon oplodnje izdvojili smo tzv. oociste (0.3 mm) iz kojih očekujemo da će se za 2 dana razviti ličinke planule (0.35 mm), nakon 3 dana konusne ličinke (0.4 mm), nakon 4 dana efire (2.5 mm), nakon 74 dana juvenilne jedinke (2.7 cm) te nakon 140 dana odrasle jedinke (8 cm) - objavili su.

26. lipanj 2024 09:53