StoryEditorOCM

pogled u plavoU Komiži se ronilo u bazenu ekipe iz Zagreba: ‘Slađe nam je ovo od rođendanske torte!‘

Piše Sandra Barčot
27. srpnja 2021. - 10:18

Brojke kazuju ovo – promjer 10 metara, dubina jedan metar, 80 kubika morske vode, dva dana promocije ronjenja i na kraju fascinantna brojka od 265 osoba koje su zaronile, probale kako je to u bestežinskom stanju biti pod morem, kako je to na tren biti – riba!

- Odlično, nevjerojatno. Baš mi je ovo lipi poklon za rođendan! Tri puta sam danas bila u bazenu, hvala instruktorima što su me trpili – u jednom dahu, ma bolje reći bez udaha, zbori nam 12-godišnja Ivana Mariani, jedna od onih na popisu koji su na komiškoj rivi zaronili u bazen ekipe iz zagrebačkog tima “Promocija ronjenja”.

Radi vam se o demonstraciji ronjenja s bocama, njihovoj 70 jubilarnoj akciji “Pogled u plavo” koja se održala u Komiži, a sve u sklopu europskog projekta “Adrireef”, Interreg prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, kojeg provodi Javna ustanova RERA za kordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Osnovni cilj projekta, “teškog” skoro 3 milijuna eura, je zaštita morskih grebena, a tko bolje od ronioca poznaje dubine, što to sve krije prekrasno Jadransko more, koje blago imamo flore i faune u njedrima “slanog” plavetnila.

- Ovo naše dno, doduše je tek na jedan metar, no uz rub našeg montažnog bazena smo izložili fotografije iz morskih dubina, pa svi oni koji zarone, imaju priliku se naći licem u lice sa hobotnicom, škarpinom, šampjerom, ali i slikom koralja gorgonije, te sipom, … tek dijelom izložbe Mariana Radovića, svjetski poznatog podvodnog fotografa.

Puno je tu morskih stvorenja koje baš i nemamo priliku vidjeti, ako niste ronilac. Stoga i provodimo besplatnu edukaciju za sve koji pola sata izdvoje i sebi priušte taj doživljaj – kazuje nam ekipa iz “Promocije ronjenja”, koja cijelo desetljeće radi na ovom zadatku približavanja podmorja većoj populaciji. Te je preko 30.000 onih koji su probali i zaroniti...

Jer ne smijemo zaboraviti, čak 78 posto našeg planeta je pod vodom, a istraženo je tek 2 posto tog “mokrog” prostranstva. I zato je montažni bazen uz pomoć instruktora, najbolja prilika zaviriti i u taj, većini nedostižan morski svijet...

Te su redom djeca, od najmanjeg od tek 4 godine, ali i gospođa od 65 godina, iskoristili bazen u Komiži pa probali kako je to biti pod morem...

- Savršeno, baš je super. Mami sam rekao da me mora upisat na tečaj kad se vratimo doma u Rijeku – opisuje nam 7-godišnji Timotej Maglić, koji je već mami dao zadatak za novo ulaganje u pravi tečaj ronjenja, a istu želju nakon izlaska iz bazena ima i dvije godine stariji Komižanin Ivan Kamenjarin:

- Nisan do sad ronija, ali kad san proba ići ću i ja pod more vidit jastoge!

Vidjet ribe u njihovom prirodnom okruženju planira i Marita Piplica, 9-godišnjakinja sa splitskih Bačvica, kojoj se tijekom ovog komiškog ronjenja najviše svidjelo gledati slike uz rub bazena.

- Samo ću ribe slikavati, nikada loviti – otkriva nam svoj plan i sedmogodišnji Neo Baković iz Zagreba, kojega je bazenom “provela” i sve mu objasnila instruktorica Ana Sertić iz Rijeke, pa se dječak već “zapisao” za novi tečaj.

No vratimo se mi mladoj dami sa početka priče koja je svoj rođendan proslavila u bazenu, dok joj je sestra blizanka Vicenca slavila doma, s prijateljicama i mamom, uz tortu.

- Slađe mi je ovo ronjenje nego torta – smije nam se Ivana, pa s guštom potaplja instruktora Smiljana Pavlovića, koji je ronjenju i disanju pod morem podučavao nju, te prijateljice joj Komišku Taru Vitas (11 godina) i Splićanku Ninu Pleić (13 godina).

image
Tara Vitas, Nina Plejić i Ivana Marijani

I ove dvije djevojčice nam u glas samo zbore:

- Odlično je, predobro je ovo. I onaj zubatac na slici... Joj da nam ga je vidit i u moru...

- Reakcija svih koji probaju ronjenje je slično, svi su oduševljeni, bez obzira koliko imaju godina, ovo je jedno nezaboravno iskustvo – doznajemo od Andree Vedrine ispred momčadi “Promocija ronjenja” koji godina bilježe samo oduševljenje njihovim bazenom i mogućnošću da zarone.

Oprema je osigurana, od odijela, boca, maski, te stručnih instruktora, pa tek treba svojoj “znatiželji” pružiti priliku istražiti i podvodni svijet.

Montažni bazen inače se sklapa punih 5 sati, a vrijednost cijelog projekta, od opreme, odijela, boca, bazena je oko milijun kuna.
Pomoć pri ronjenju pružaju sve licencirani instruktori iz Rijeke i Zagreba, preciznije iz kluba Dive in Rijeka, te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trnje i Nemo-adria Rescue Team.

To su Rene Cipovec, mama i kćerka Sandra i Ana Sertić, Tomislav Tomić, Smiljan Pavlović, Denis Gaščić, Ivan Balenović uz voditeljicu Andreu Vedrinu.

image
Instruktorica ronjena Ana Sertić
15. travanj 2024 13:51