StoryEditorOCM

ŽIVI I ZDRAVITri brodolomca spašena nakon tjedan dana na pustom otoku, s granama palmi ispisali ‘Help‘!

Piše Hina
12. travnja 2024. - 09:59

Tri brodolomca nasukana u zapadnom Pacifičkom oceanu na napuštenom otoku tjedan dana spašena su nakon što je zrakoplov američke mornarice koji ih je tražio ugledao znak "HELP" koji je trojac na pješčanoj plaži ispisao palminim granama.

Muškarci u 40-im godinama života u utorak su pronađeni živi i zdravi na nenaseljenom otočiću Pikelotu čija su 32 hektara prekrivena palmama i koji se nalazi 667 jugoistočno od Guama, priopćila je u četvrtak Američka obalna straža. Njihovi identiteti i nacionalnosti nisu otkriveni.

Saga trojca počela je na Uskrs kad su se uputili na putovanje u otvorenom čamcu od šest metara s vanjskim motorom s atola Polowat, oko 100 nautičkih milja istočno od mjesta gdje su nađeni, rekla je Obalna straža.

Šest dana kasnije, nakon što se iskusni moreplovci nisu vratili, njihova nećakinja obavijestila je vlasti te su Obalna straža i mornarica započele potragu.

Dan kasnije, zrakoplov američke mornarice P-8 Poseidon uočio je znak "HELP" ispisan palminim lišćem te je započeo akciju spašavanja, rekla je Obalna straža. "Ovaj domišljati čin bio je ključan u navođenju akcije spašavanja izravno prema njihovoj lokaciji", rekla je poručnica američke Obalne straže Chelsea Garcia.

Dok su bili nasukani na otoku, koji je dio Saveznih država Mikronezije, muškarci su imali pristup hrani i vodi. Također su uspjeli spasiti svoj oštećeni čamac.

New York Times izvijestio je da ovo nije prvi put da su brodolomci spašeni s tog otoka. Prije otprilike četiri godine, tri nestala mornara pronađena su nakon što su ispisala "SOS" u pijesku.

27. travanj 2024 21:05