StoryEditorOCM

Što se događa?Svjedočimo neviđenim temperaturama mora, klimatolozi zbunjeni: ‘Ocean je proključao!‘

Piše Snježana Pavić/JL
12. srpnja 2023. - 12:45

Na Floridi je i ocean proključao na 35 Celzijevih stupnjeva, piše ugledni Washington Post. Nije samo Florida pod rekordnim vrućinama, nego su se znatno digle i temperature mora kojim je okružena, što dodatno pojačava toplinski val i opterećuje koraljne grebene, stvarajući meteorološke uvjete koji bi mogli dovesti do jačanja uragana.

Veći dio Floride bilježi najtopliju godinu u povijesti, s temperaturama koje su tri do pet stupnjeva iznad normale. Zagrijavanje obalnih voda povezano je s rekordnim temperaturama svjetskih oceana, koje jako zabrinjavaju klimatologe. Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) rangirala je zagrijavanje mora oko Floride u kategoriju tri od njih pet na ljestvici morskih toplinskih valova. NOAA definira morski toplinski val kao razdoblje s postojanim i neuobičajeno visokim temperaturama oceana, "što može imati značajan utjecaj na život u moru, kao i na obalne zajednice i gospodarstva". Kategorija tri označena je kao teška.

Tako visoke temperature mora utječu na temperature na kopnu povećanjem vlažnosti, što otežava snižavanje temperatura noću. Od sredine lipnja oboreni su brojni temperaturni rekordi, a toplinski val očekuje se još najmanje tjedan dana.

Oko 40 posto svjetskih oceana suočava se s toplinskim valom, izvijestila je NOAA. To je najveći zabilježeni postotak, a do rujna bi mogao dosegnuti 50 posto. Znanstvenici rekordne temperature svjetskih oceanskih voda pripisuju ne samo toplinskom valu, nego i klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek.

Morski toplinski val također uzrokuje izbjeljivanje koralja, zbog čega mogu biti ugroženiji smrtonosnim bolestima. Zagrijavanju mora je doprinijelo neuobičajeno malo vjetra od kraja svibnja: izostanak vjetra sprečava da se hladnija voda iz dubine probije do površine.

Veliki toplinski val zahvatit će ovog tjedna veći dio juga SAD-a. "To je zapanjujući, dugotrajni toplinski val čak i za područje kojem sparno vrijeme nije nepoznanica", rekao je za Washington Post Brian McNoldy sa Sveučilišta u Miamiju. Upozorio je da bi visoke temperature oceana mogle pojačati tropske oluje ili uragane. "To nije nešto što volimo vidjeti u blizini kopna, jednostavno zato što omogućava oluji da zadrži visok intenzitet do kopna ili da se brzo pojača kako se približava kopnu", tumači ovaj stručnjak za uragane.

Veliki dijelovi SAD-a pripremaju se za još tjedan dana visokih temperatura. Prognostičari su u ponedjeljak produžili upozorenje za najnaseljenija područja Arizone i upozorili stanovnike u dijelovima Nevade i Novog Meksika da ostanu u kućama. Prošlog je tjedna kanadska vlada objavila da je broj šumskih požara u zemlji - više od 670 u petak - srušio sve rekorde. Dim od požara ove sezone zagadio je zrak u Kanadi i SAD-u, utječući na više od 100 milijuna ljudi.

27. travanj 2024 12:30