StoryEditorOCM

networkHrvati i Talijani rade na zanimljivoj aplikaciji za uzgoj riba i školjkaša, evo o čemu se radi

Piše Hina
14. svibnja 2024. - 08:51

U sklopu projekta "Marinet – Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije", koji je predstavljen u ponedjeljak na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, hrvatski i talijanski stručnjaci izradit će aplikaciju kojom će se pratiti kvaliteta mora te dobrobit i zdravstveno stanje riba i školjkaša u uzgajalištima.

U uzgajalištima će se postaviti senzori, a umjetna će inteligencija obrađivati prikupljene podatke. Uzgajivači će tako stanje u uzgajalištima moći nadzirati putem pametnih telefona. Aplikacija će uzgajivače upozoravati na promjene u okolišu te one u izgledu i ponašanju riba, izvijestili su s tog fakulteta.

Marinet je europski projekt programa Interreg Italija – Hrvatska, koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja. Projekt traje 30 mjeseci – od 1. ožujka 2024. do 30. kolovoza 2026. godine, proračun mu je 1,87 milijuna eura, a Europska unija sufinancira ga iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 1,5 milijuna eura.

Fakultet za menadžment u turizmu i Hrvatski veterinarski institut na projektu surađuju s Obrtničkom komorom Istarske županije, Sveučilištem u Udinama, Eksperimentalnim zooprofilaktičkim institutom Venecija i Mediteranskim udruženjem za akvakulturu. Projekt veliku pozornost pridaje primjeni novih tehnologija u samim uzgajalištima, pa će Mediteransko udruženje za akvakulturu surađivati s uzgajivačima riba i školjkaša u Italiji, a hrvatski će partneri na projektu svoje inovacije razvijati u suradnji s uzgajivačima školjkaša okupljenih u Obrtničkoj komori Istarske županije te nekoliko tvrtki koje se u Hrvatskoj bave akvakulturom, a među kojima su najveće Cromaris i Orada Adriatic.

"Taj projekt nastavak je našeg projekta AdriAquaNet. Unaprijedit ćemo održivost uzgoja riba i školjkaša i njegovu otpornost na klimatske promjene te odgovoriti na nove potrebe proizvodnje. Povećat ćemo kvalitetu, sigurnost i cjelovitost proizvoda akvakulture", istaknuo je Marco Galeotti s Odjela za poljoprivredno-prehrambene, okolišne i veterinarske znanosti Sveučilišta u Udinama i voditelj projekta Marinet.

28. svibanj 2024 00:34