StoryEditorOCM

crveno moreŠto će biti sa Suezom? Napadnuto više od 20 brodova, svi se preusmjeravaju preko Rta dobre nade

Piše OM
19. prosinca 2023. - 10:08

Situacija s napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru i dalje se pogoršava, zbog čega su gotovo svi veliki brodari obustavili sve plovidbe u regiji, javlja Pomorac.hr.

Naime, nakon što su to u petak objavili Maersk i Hapag-Lloyd, sada su se obustavi pridružili i MSC i CMA CGM. U međuvremenu, mornaričke snage SAD-a i UK-a, kao i drugih saveznika uključujući Egipat, oborile su bespilotne letjelice lansirane iz jemenskih regija pod kontrolom Hutija.

Američke mornaričke snage objavile su da će nakon napada na više od 20 brodova u prvih 18 dana prosinca rasporediti svoje brodove u Crvenom moru. U misiji će sudjelovati i britanska i francuska mornarica.

CMA CGM je u subotu, 16. prosinca, objavio da se “situacija dodatno pogoršava i raste zabrinutost za sigurnost”, uz izjavu da kompanija provodi preventivne mjere za plovidbu Crvenim morem.

“Odlučili smo dati upute svim CMA CGM kontejnerskim brodovima koji su trebali ploviti kroz Crveno more da do daljnjega zaustave putovanja i zaplove do sigurnih područja. Odluka stupa na snagu odmah”, izvijestio je CMA CGM. Francuski brodar nije naveo što će biti s teretom, prenosi The Maritime Executive.

Sličnu odluku donio je i danski Maersk, koji je obustavio plovidbu Crvenim morem dan nakon što je napadnut jedan od njegovih brodova. Hapag-Lloyd je također odlučio minimalno do ponedjeljka pauzirati sav promet kontejnerskih brodova kroz Crveno more, napominjući da će “početkom tjedna odlučiti kako će dalje postupati”.

U petak je jedan od Hapag-Lloydovih velikih kontejnerskih brodova napadnut nakon što su ignorirali naredbu da ne plove prema Jemenu. Hutiji su pogodili brod projektilom, koji je prouzročio manju štetu i požar, kojeg je posada samostalno ugasila. Brod je potom nastavio putovanje i napustio opasnu zonu.

image

Sueski kanal

AFP

MSC je u priopćenju također potvrdio da je napadnut brod MSC Palatium III, koji je pretrpio manju štetu od požara u petak. Brodu je u pomoć pristigao USS Mason, no srećom dodatna asistencija nije bila potrebna. Međutim, MSC je u nedjelju izvijestio da se brod povlači iz upotrebe. Prema AIS podacima, brod je putovao zapadno u Adenskom zaljevu, a nakon zaustavljanja u Džibutiju nastavio je plovidbu.

“Zbog ovog incidenta, kako bismo zaštitili živote i sigurnost naših pomoraca, MSC-ovi brodovi neće prolaziti Sueskim kanalom sve dok prolaz kroz Crveno more ne bude siguran”, objavili su iz kompanije. “Već sada će neke usluge biti preusmjerene preko Rta dobre nade.”

Odluke o obustavi plovidbe Crvenim morem potaknute su daljnjim pogoršavanjem sigurnosne situacije u tom području. Konzultanti za sigurnost i međunarodna alijansa u regiji potvrđuju eskalaciju napada koji dolaze od militanata Hutija.

Kako prenosi Jutarnji, BBC je dobio uvid u dokumente u kojima stoji da je tvrtka Evergreen Line priopćila da će svoju kontejnersku flotu uputiti da suspendira plovidbe Suezom ‘do daljnjega‘.

Ni tankeri neće ploviti kroz Suez

Britanski naftni div BP objavio je da će obustaviti sve isporuke nafte kroz Crveno more nakon nedavnih napada na brodove s područja Jemena pod kontrolom pobunjenika Hutija. Kako navode, odluka je donesena zbog ‘pogoršanja sigurnosne situacije‘, ali ističu da je riječ o privremenoj mjeri.

image
Splash247

Crveno more jedna je od najvažnijih ruta za prijevoz nafte i goriva, kao i robe široke potrošnje.

Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran gađaju brodove koji putuju kroz tjesnac Bab al-Mandab – poznat kao Vrata suza – kanal širok 32 kilometra.

Pobunjenici su poručili da podržavaju Hamas i da gađaju brodove koji idu u Izrael, koristeći dronove i protubrodske rakete. Zasad nije međutim jasno jesu li svi brodovi koje su Hutiji napali išli prema Izraelu.

“U svjetlu pogoršanja sigurnosne situacije za brodove u Crvenom moru, BP je odlučio privremeno pauzirati sve tranzite kroz Crveno more. Mjeru uvodimo iz predostrožnosti, a mijenjat ćemo ju ovisno o razvoju situacije u regiji”, navodi BP.

Egipatska uprava Sueskog kanala priopćila je u nedjelju da je od 19. studenoga 55 brodova preusmjerilo svoju rutu preko Rta dobre nade, dok je u istom periodu kroz kanal prošlo 2.128 brodova, prenosi Pomorac.hr.

28. travanj 2024 22:34