StoryEditorOCM

DOMINIKANSKA REPUBLIKASmrdljive alge tjeraju turiste: more prekrili smeđi organizmi poznati po mirisu pokvarenih jaja

Piše M. I.
25. lipnja 2023. - 08:30

Turisti čekaju na obali prijevoz čamcima na plaži Bibijagua, djelomično prekrivenoj Sargassumom algama, u Punta Cani, u Dominikanskoj Republici.

Obala Dominikanske Republike, baš kao i susjedne Kube, ugrožena je klimatskim promjenama. Porast razine mora, izbjeljivanje koralja i bolesti te eksponencijalni porast nasukavanja Sargassum alge veliki su problemi za oba tamošnja naroda.
Alge utječe na aktivnosti morskih sportova, ronjenje i turizam općenito. Smeđe je ili tamnozelene boje, a sastavljena je od oblika sličnih stabljici, korijenu i listovima.

Sargassum alge su u oceanima neophodno stanište za pojedine vrste morskog života, no kada dospiju na obale, počinju truliti te otpuštaju bezbojan plin sumporovodik, poznat po vrlo neugodnom mirisu pokvarenih jaja.

Vjeruje se kako su Sargassum alge nabujale zbog povećanja nutrijenata u oceanu, moguće i zbog nanosa mineralima bogate prašine iz Afrike. Postoji i mišljenje kako je uzrok tome istjecanje gnojiva američke industrijske poljoprivrede, no jedno je sigurno - toplije vode oceana također potiču rast algi. 

29. travanj 2024 07:17