StoryEditorOCM

FORBESOVA JEDRAPriča o genijalnom kapetanu koji je zauvjek promijenio način plovidbe jedrenjacima

Piše V. V.
1. siječnja 2024. - 16:04

Sredinom 19. stoljeća došlo je do drastične promjene u veličini i broju križnih jedara na jedrenjacima. Za to treba zahvaliti Robertu Bennetu Forbesu (1804.-1889.), američkom kapetanu i brodovlasniku, autoru brojnih tekstova o plovidbi i prekomorskoj trgovini, te trgovcu porculanom i opijumom.

Do tada su jedrenjaci imali manji broj većih jedara, koja je Forbes, zaključivši da će se manjim jedrima lakše rukovati, zamijenio većim brojem manjih. Kako to često biva s novim idejama, Forbesova nije u početku bila šire prihvaćena.

No, kad se u praksi na Forbesovim jedrenjacima pokazala uspješnom, ideju o većem broju jedara manje površine prihvatili su i ostali brodovlasnici, pa je ubrzo osvojila jarbole na svjetskim morima

O tome najbolje svjedoči telegram kapetana Smitha, zapovjednika jedrenjaka Mermaid, jednog od prvih s Forbesovim jedriljem, poslan nakon završetka plovidbe od Cantona do New Yorka:

- Ovakva jedra polako nalaze svoj put do raznih brodovlasnika, i kada se spozna njihova prednost, bit će univerzalno prihvaćena. To su prava jedra za velike klipere. Mermaid ih je testirao ploveći oko svijeta s manje članova posade nego da je bio opremljen uobičajenim jedrima.

02. svibanj 2024 20:35