StoryEditorOCM

RAJ ZA NAUTIČARETirkizno more, olupine, svjetionik obojen žumanjcima... Upoznajte skriveni biser zadarskog arhipelaga

Piše Anamaria Mikulić/SD
12. travnja 2024. - 09:50

- Njeguje i cijeni prirodu, a svoje posjetitelje ostavlja bez daha pred očaravajućim prizorima koje skrivaju pitoreskna mjesta i skrovite plaže u srazu s veličanstvenim klifovima i bujnom vegetacijom! Besprijekorna čistoća mora i zraka, čini ovaj otok savršenim mjestom za odmor tijela i duše - oduševljena je recenzija jednog od posjetitelja jedinstvenog Dugog otoka. 

Osebujnosti i kontrast ovog otoka krije mnoge prekrasne lokacije koje će vas ostaviti bez daha i zbog kojih ćete se uvijek ponovo vraćati na njegovu obalu. Tu ćete pronaći svjetionik obojen žumanjcima, špilje koje su kopale vile, klifove, Zmajevo oko, slano jezero, najzaštićeniju uvalu na Jadranu i olupinu potopljenog broda.

Otočna ljepotica svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a ujedno je i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. Idealno je mjesto za opuštanje i uživanje, raj za nautičare i ljubitelje netaknute prirode. Ostavit će vas bez teksta u svako doba godine i pružiti vam putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina življenja.

Hrvatski Maldivi

Ako ste se oduvijek htjeli slikati na plaži okruženi tirkizno plavim morem i beskonačnim bijelim plažama, imamo dobru vijest za vas. Za prizore kao s dalekih Maldiva ne morate dalje od zadarskog arhipelaga. 

image

Plaža Sakarun

Shutterstock

Sakarun, jedna od najpoznatijih plaža Zadarske županije, neodoljivo podsjeća na otočni raj Maldiva. Duga je oko 300 metara, a na 250 metara od obale dubina je samo 3,5 metara, prostor za kupanje iznimno je velik i plitak te pogodan i za malu djecu. Zbog kristalno čistog mora i praškastog bijelog pijeska mnogi je svrstavaju na popis najljepših plaža i uvala na svijetu. 

Na nenaseljenom središnjem dijelu Dugog otoka krije se još jedan skriveni dragulj, prekrasna šljunčana i stjenovita plaža Veli žal. Ovdje ćete pronaći mir i u špici sezone, a posebna je po paleti boja tipičnoj za tropske otoke.

Na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka nalazi se svjetionik Veli Rat, izgrađen 1849. godine i visok 42 metra. Ovo je najviši svjetionik na Jadranu, a zbog guste borove šume, lijepih uvala i šljunčanih plaža možda i najljepši. Prepoznatljiv je po žutoj fasadi, za koju je, prema usmenoj predaji, utrošeno 100.000 žumanjaka. U dvorištu svjetionika nalazi se i kapelica svetog Nikole, sve popularnije mjesto za organizaciju romantičnih vjenčanja.

image

Svjetionik Veli Rat

Shutterstock

Nedaleko od svjetionika nalazi se olupina broda Michelle, talijanski teretni brod koji se nasukao 1983. godine. Među otočanima čak kruže priče kako ga je posada broda namjerno nasukala zbog isplate osiguranja. Godinama je velikim dijelom izvirivao iznad razine mora, a s vremenom je tonuo sve više pa mu je ostao stršiti samo jarbol. Ronjenje na ovoj olupini je jedno od jednostavnijih i najmanje zahtjevnih, gotovo bez opasnosti za ronioce. 

image

Olupina broda Michelle

Shutterstock

Trodnevna fešta

"Ni‘ko nije lud da spava, sve i kad bi tija ne more", stihovi su koji najbolje opisuju atmosferu u Salima vikend prije Velike Gospe. Još od 1958. godine ovdje se održavaju Saljske užance, trodnevna kulturno-gastronomsko-sportsko-zabavna manifestacija. 

Program započinje Ribarskom noći uz podizanje zastave uz nastup Tovareće mužike te kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tune, srdela i ostalih morskih plodova. Drugi dan fešte rezerviran je za saljski sportski susreti i natjecanja poput utrke romobila, vreća, potezanje konopa, a zatim slijedi "Saljska noć", koja uključuje iluminaciju porta, brodova i kaića.

Posljednji dan starta Budnicom po Salima, koja odjekuje uspavanim selom te budi i najtvrdokornije spavače. Zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne "Trke tovarov", spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Nakon završetka utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara, kao i za najtrišćenijeg tovara, odnosno najljenijeg koji je zadnji došao na cilj. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.

image
Jure Mišković/Cropix

Raj za nautičare 

Jedna od najpoznatijih uvala na Dugom otoku je uvala Telašćica, koja je od 1988. godine proglašena Parkom prirode. Ovdje ćete pronaći čak tri prirodna fenomena. Ovo je jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar koje se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 kilometara razvedene obale. Dugootočki strmci, takozvane stene, uzdižu se do 161 metra nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 metara, a tu je smješteno i slano jezero Mir s ljekovitim muljem. Jezero se nalazi na uskom dijelu kopna između zaljeva Telašćica i otvorenog mora. Nakon zadnjeg ledenog doba došlo je do podizanja morske razine za otprilike 120 metara pri čemu se krška depresija ispunila morem, koje u nju prodire kroz brojne podzemne mikropukotine.

Glavna atrakcija za posjetitelje Parka prirode Telašćica je Interpretacijsko-edukacijski centar "Grpašćak". Prenamijenjena vojna utvrda smještena je na najvišem strmcu u Jadranskom moru, okružena je jedinstvenom mirnom uvalom i arhipelagom koji će vas ostaviti bez teksta. 

image

Park prirode Telašćica

Shutterstock

U blizini Parka nalazi se Strašna peć, uz čiji se nastanak veže mistična priča. Legenda o njenom nastanku kaže kako su se vile dogovorile podijeliti Dugi otok na dva dijela, i to baš na njegovom najužemu mjestu. Vrijedno su kopale i kopale, ali ih je u tome poslu zatekla zora i njih zatočila u špilji neobavljena posla. 

Nautičarima i roniocima posebno je zanimljiva i atraktivna uvala Brbinjščica, okružena stijenama i brojnim spiljama. U njenoj blizini nalaze se Zmajevo oko i špilja Golubinka. Zmajevo oko prirodni je bazen u stijeni uz more, koji je podvodnim prolazom spojen s otvorenim morem. Prema narodnoj legendi, ako se dvoje zaljubljenih zajedno okupa u Zmajevu oku, živjet će dugo u sretnom braku, bit će vjerni jedno drugom do kraja života, a njihov će brak biti blagoslovljen vječnom ljubavlju i zdravom djecom.

U morsku špilju Golubinka možete ući plivajući ili kajakom. Pri tom morate biti posebno oprezni jer je ulaz dugačak i uzak. Posebna je zbog otvora u svodu kroz koji ulazi sunčeva svjetlost. 

image

Općina Sali

Shutterstock

Tovareća mužika 

Svaka kuća u ovom malom ribarskom mjestu u prošlosti je imala rog za davanje signala pri lovu na plavu ribu.

Potpuno slučajno, mlađe generacije dosjetile su se upotrijebiti ga i kao glazbeni instrument. Sve je počelo iz šale na račun parova koji se vjenčaju u poznim godinama. Godine 1960. jedna se stara cura planirala potajno udati za udovca u Zaglav, ali je mladost to doznala i organizirala šalu. Išli su za svatovima pušući u rogove, udarajući u metalne dijelove alatki i u željezne pegle. Kako bi ih se riješili mladenci su ih počastili pićem, a šaljivđije su po povratku u selo odlučili ponovno upriličiti takve ‘koncerte‘ sebi za gušt. Tako je nastala Tovareća mužika, koja danas djeluje kao udruga i svojim nastupom veliča mnoga događanja po Zadarskoj županiji, a i diljem Hrvatske.

S vremenom su uveli i određena pravila u svoje nastupe. Tako su svirači u jednom dijelu nastupa odjeveni u tradicionalnu ribarsku nošnju s mornarskim kapama na glavi, a u drugom u svečanije odore. 

Mužiku vodi kapelnik koji upravlja sviračima, održava red i započinje figure koje Mužika izvodi dok svira. Nakon Trka tovara, Mužika svirajući ulazi u more u saljskom portu, a svirači uporno pušu u rogove dok im se voda penje do grla, čime završavaju svoj nastup na Saljskim užancama. 

24. travanj 2024 06:26