StoryEditorOCM

brodomaketarstvoOd pasare do logera: Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je izložbe Nenada Bojmića

Piše M.I.
2. srpnja 2024. - 13:26

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je izložbe radova Nenada Bojmića, brodomaketara i istraživača maritimne baštine. Ova izložba drvenih brodova koja se otvara 4. srpnja u 20 sati, pružit će uvid u bogatu maritimu baštinu na području hrvatskog Jadrana, od većih brodova poput logera i peliga preko bracera, leuta, gajeta do manjih pasara i lađa.

Nenad Bojmić, rođen 1955. u Ogulinu, posvetio je više od 40 godina života umjetnosti brodomaketarstva. Njegova strast i preciznost donijeli su mu brojna priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima. Bojmićeve makete, koje su bile izložene u velikim muzejima poput Etnografskog muzeja u Zagrebu i Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, poznate su po izvanrednoj detaljnosti i vjernom prikazu povijesnih brodova. Njegova jedinstvena sklonost prema minijaturi te ručno rezbarene figure od maslinovog drveta daju maketama poseban život i dušu.

Izložba uključuje velik broj autorovih tehničkih nacrta i koloriranih crteža koji prikazuju raznolikost drvenih brodova karakterističnih za malu obalnu plovidbu kroz povijest – od najmanje pasare od 4 metra do veličanstvenog logera od 22 metra. Ovi brodovi izrađeni su po strogim pravilima tradicijske brodogradnje, prema nacrtima. Riječima samog autora: "Nacrti su važni i za pohranu informacija o drvenim brodovima, od kojih neke još viđamo na regatama, što su možda posljednje smotre brodova s dušom". Naši posjetitelji imat će priliku vidjeti brodove koji su nekada bili srce obalnog života i trgovine, a danas predstavljaju dragocjenu kulturnu baštinu.

Bojmiću uskoro izlazi i knjiga "Stogodišnjaci iz našega mula" u zajedničkoj nakladi Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu i Muzeja betinske drvene brodogradnje.

image

Knjiga Nenada Bojmića o maritimnoj baštini

02. srpanj 2024 13:26